Skall turismen flytta på sommarlovet?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ibland känns det svårt att få en samlad bild över läget, för det finns många olika metoder att analysera turisttillströmningen. Det säkraste är naturligtvis antalet bokningar via reseföretag, flyg och färjor. Själv brukar jag alltid ta tillfället att fråga om läget när jag träffar någon som är beroende av turismen som exempelvis affärsidkare av olika slag, bussföretag, cykeluthyrare, restauranger och taxiåkare.
Utan att vara professionell analytiker kan jag med ledning av dessa samtal konstatera samma sak som turistnäringens officiella representanter gjort: Säsongen förskjuts framåt, de flesta stannar ganska kort tid och huvuddelen bokar väldigt sent. Det sistnämnda hänger förmodligen samman med den moderna tiden, där trenden just är snabbhet och impulsivitet.
Något som däremot är mycket intressant och verkligen värt att diskutera för framtiden är fenomenet att säsongen förskjuts framåt. En stor del av personalen inom den gotländska turistnäringen är skolungdomar som jobbar på sommarlovet. Vad händer då när säsongen inte börjar förrän in i juli och många sedan vill boka fram i slutet av augusti? Skall sommarlovet också förskjutas framåt?
Jag vill redan nu lyfta just frågeställningarna om turistnäringens arbetskraft i form av sommarlovslediga ungdomar. Denna får inte glömmas bort i de kommande utvärderingarna, för skall Gotland behålla sin position bland landets ledande turistmål så måste vi också anpassa oss efter verkligheten. Det kan bli en svår balansakt, men vi måste genomföra den.