Ska krogarna stänga för att månen är full?
Varför ska skötsamma krogar tvingas kasta ut sina gäster i natten? Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX
Foto: Hasse Holmberg
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men alla är ju inte som jag. Det är en insikt som borde prägla fler kommunala beslut.
Krögarna på Gotland tvingas lirka och ha sig, överklaga och stå i, för att få ha öppet lite längre. De tvingas söka enligt ett byråkratiskt förfarande vid varje enskilt tillfälle de vill ha öppet en timme extra. Jag begriper inte varför det ska behöva vara ett sådant tjafs i frågan. Så länge de upprätthåller ordningen, så länge de inte serverar fel personer alkohol och så länge verksamheten inte är alltför störande och ljudlig, så borde det inte spela så stor roll hur länge de har öppet.
Krögarna tycker att det är bättre att deras kunder kan stanna på krogen, än att det blir efterfestande i lägenheter och på hotellrum. Det är inte bra när horder av kroggäster plötsligt fyller gatorna och alla ska ha en taxi samtidigt. Krögarna pekar på att den sommar de fick ha öppet till fyra på morgonen (2001) så skedde färre våldsbrott i Visby än under alla andra år under de senaste tolv.
Argumenten är inte invändningsfria. Argument är sällan det. Men krögarna har mer på fötterna än de som håller emot. De uttrycker farhågor om konsekvenserna av utökade öppettider som är dåligt underbyggda med hårda fakta.
Alliansen har sökt ett brett POLITISKT samförstånd i krogfrågor under mandatperioden. De borde ha varit mer fokuserade på att skapa goda samförståndslösningar med en av öns viktigaste branscher. En bransch som är viktig inte bara för dem som arbetar i den, utan för besöksindustrin och alla de gotlänningar som också tycker att det är roligt att "gå på lokal".
Sedan sisådär ett halvår kan krogarna ansöka om utökad öppettid vid speciella tillfällen. Kan inte de goda erfarenheterna från denna tid ses som ett argument för att frångå denna strikta ransonering av öppettiderna?
Hur väl stämmer för övrigt den njugga inställningen till utelivet med den bild som kommunen vill ge omvärlden. Tycker det är läge att citera mig själv, ur en ledare jag skrev för drygt två år sedan.
"Fem ord har blivit kärnan i kommunens varumärkesarbete. Kreativitet. Livslust. Närhet. Livskraft. Magiskt.
Men vad gäller efter klockan två i nöjesnatten?
l Kreativitet?
Var kan vi ha efterfest när krogen har stängt?
l Livslust?
Nej, lugna ner dig. Det är dags att gå hem och sova!
l Närhet?
Närmaste öppna ställe finns på fastlandet.
l Livskraft?
Sade jag inte att det är dags att säga godnatt?
l Magiskt?
Om du inte går nu så åker du ut snabbare än du hinner blinka."