Ska EU öppna för hälsovådliga 78 timmars arbetsvecka?

Politik2006-11-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Sverige vill företrädare för riksdagspartierna knappast förlänga utan snarare förkorta arbetstiden. Men inom en nära framtid kan vi få se en helt annan verklighet.
Tisdagen den 7 november avgörs frågan, som kan innebära att EU:s nya arbetstidsregler kan innebära att arbetsvecka nästan kan fördubblas.
Då ska ministerrådet inom EU nämligen avgöra om arbetsgivare ska få göra undantag i arbetstidsreglerna och införa vad man kallar för "opt out".
Men det engelska uttrycket menas att arbetsgivaren ska kunna få möjlighet att införa en genomsnittlig arbetstid för den anställde på 60 timmar per vecka under en tremånadersperiod.

Rent hälsoskadligt
Detta enligt det nya arbetstidsförslag (nytt förslag), som nu ligger för avgörande på EU:s ministerråd.
Något som, därest det blir verklighet, kan få katastrofala konsekvenser, menar till exempel TCO:s utredare Mats Essemyr.
- Det innebär att en anställd kan tvingas att arbeta 78 timmar i veckan i en och en halv månad, vilket naturligtvis är rent hälsoskadligt, säger han.
I Storbritannien har arbetsgivarna redan rätten att kräva längre arbetsveckor. Detta eftersom Storbritannien sedan tidigare har en undantagsreglering av arbetstiderna. Följden har blivit att veckoarbetstiden är mycket längre och folks hälsa sämre.

Fullständigt oacceptabelt
Förslaget får TCO:s ordförande Sture Nordh att se rött:
- Det vore fullständigt oacceptabelt om det går igenom, säger han.
De svenska kollektivavtalen kommer göra att svenska lönetagare i det första skedet inte kommer att beröras. Men det är ett förhållande, som inte kommer att vara för tid och evighet, menar Sture Nordh:
- Om ministerrådet säger ja, inleds en tävling i Europa där det landet som har de sämsta arbetsvilkoren vinner. Konkurrensen kommer göra att det i längden kan bli omöjligt att behålla våra kollektivavtal.

Social dumpning
Förr eller senare kommer även svenska löntagare att drabbas och tvingas till ett socialt dumpnings-race.
Om inte ministerrådet nu sätter klackarna i marken och säger nej till det här alltför arbetsgivarvänliga arbetstidsdirektivet.