Ska Amerikas fattiga sjukförsäkras?

Politik2012-04-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I väntan på HD-utslaget i juni råder en nervös stämning, särskilt i Obamalägret om Obamacare ska överleva eller inte.

Republikanerna har lobbat hårt för att få bort Obamas sjukvårdsförsäkring. Ironiskt nog också den ledande utmanaren Mitt Romney, trots att han själv som tidigare guvernör i Massachusetts införde en sjukvårdsförsäkring liknande Obamacare.

Men så högerinriktat är numera klimatet i republikanska partiet att också många "liberala" republikaner inte vågar annat än att ställa sig på teapartyrörelsens och de högerkristnas sida i motståndet mot Obamacare.


Fem domare avgör
I HD står det klart redan nu att tre (de mest konservativa) av de nio domarna i HD kommer att rösta emot Obamas sjukvårdsförsäkring medan de fyra demokratiskt utnämnda domarna är för Obamacare.

Avgörandet i HD ligger därför i händerna på dels ledamoten Anthony Kennedy som brukar fungera som tungan på vågen mellan blocken och, dels på chefsdomaren John Roberts.

Domare Kennedy tros ansluta sig till de tre republikanerna som är emot Obamacare. Risken finns att Obamacare faller med rösterna 5-4 i HD, alternativt att reformen överlever med samma smala röstövervikt.

"Kan fem domare tillsatta på livstid fälla den viktigaste demokratiska reformen sedan 1965?", funderade den juridiska kommentatorn Stuart Taylor i radiokanalen NPR häromdagen det dilemma som det politiska USA just nu står mitt uppe i.

Men faller reformen i juni i HD så är det alternativ som republikanerna erbjuder de mer än 40 miljoner oförsäkrade en mycket mager marknads- och frivillighetslösning som på sin höjd lär ge max tre miljoner fler nu oförsäkrade en framtida sjukvårdsförsäkring.

Istället för Obamacares ytterligare 30 miljoner fler med sjukvårdsförsäkring från 2014.


Vit sköt svart
Frågan är flitigt diskuterad också bland vanligt folk, vilket jag själv kunde notera i såväl Miami som i New York. Opinionen är i stort sett delad i knappt hälften för och något fler emot Obamacare.

En annan fråga som också flitigt ventilerades såväl i medierna som bland folk ute på gator och torg var frågan om varför den vite "gated community"-mannen George Zimmerman var nära att komma undan när han sköt den obeväpnade afroamerikanske Trayvon Martin, 17, till döds på en gata i Florida i påstått "nödvärn". I torsdags (12/4) greps och åtalades Zimmerman och kan om han fälls dömas till livstids fängelse.

På min resa i USA reflekterar jag också lite över den solskenshistoria som jag fick ta del av när jag i norra Miami besökte en före detta kock som efter flera familjetragedier och annat blivit uteliggare i åtta år, men nu via hjälp av en Kennedy-stiftelse fått bostad och skulle få sina tänder fixade och mådde bra.


Alla politik är lokalpolitik
En riktig solskenshistoria, men högst ovanlig i en nation som brottas med stor ekonomisk kris, hög arbetslöshet och sviktande självförtroende men möjligen nu är lite på väg tillbaka till ett något lite bättre läge igen.

Reflekterande över vad den legendariske talmannen i kongressens representanthus Tip O’Neill från Massachusetts sa när jag för många år sedan träffade honom i kongressens restaurang: "All politics is local".

"Alla politik är lokalpolitik". Utan kontakt med vanligt folk är man körd som politiker. Glassiga möten är en sak, möten med vanligt folk något helt annat.