Sjukvården vinner på helhet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Genom ett strukturerat samarbete där patienter med stressymptom har satts in i en helhet har man lyckats minska antalet vårdbesök på ett markant sätt.
Genom att bilda team där till exempel läkare, psykolog eller sjukgymnast ingår, har patienterna med stressrelaterade diagnoser sluppit tre av fyra besök (!) på vårdcentralen eller lasarettet.
Förutom det primära: patienterna har blivit bättre och fått en höjd livskvalitet, innebär det här såklart stora besparingar för den gotländska hälso- och sjukvården.
I ett pressutskick berättar sjukvården på Gotland att var tredje patient som söker till vårdcentralerna har stressrelaterade symptom.
Var tredje patient.
Om man inte kommer tillrätta med grundproblemet är risken överhängande att dessa personer drabbas av kroniska och kroppsliga sjukdomar. Patienterna blir "tunga vårdsökare" med frekventa besök på olika sjukvårdsinrättningar.
För en lekman är det obegripligt att man inte jobbar med ett helhetsperspektiv överallt i hälso- och sjukvården.
Stress yttrar sig på väldigt många olika sätt. Därför är det såklart särskilt viktigt att just dessa patienter inte bara behandlas för smärta eller ångest utan att man tar in alla delar av stressens ursprung och konsekvenser.
De fina resultaten från Klintehamn visar på en enorm potential för att både höja kvaliteten i vården, förbättra folkhälsan och spara pengar. Samtidigt. Det borde vara alla politikers våta dröm.
En förutsättning för detta är ett väl fungerande samarbete mellan alla institutioner. Att man på akutmottagningen är uppmärksam på symptom som kan vara stressrelaterade och att man skickar vidare patienterna för en helhetsbedömning. Inte bara konstaterar att det akuta tillståndet inte var något allvarligt och skickar hem patienten utan uppföljning.
Finns förutsättningar för ett sådant fungerande samarbete och dialog?
Hur det än är med den saken så måste resultaten från Klintehamn i rimlighetens namn leda till att arbetssättet blir obligatoriskt för patienter med stressjukdomar vid alla vårdcentraler.
Och nästa projekt bör vara att testa arbetssättet i hela den övriga vården.