Sjukvården en svår patient
Vad? När? Hur?Arkivfoto: henrik radhe
Foto: Henrik Radhe
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vad ska man säga om det? Ja, än så länge, innan planerna har konkretiserats, så föredrar jag att säga ingenting.
Det finns möjligheter att bedriva lika god eller bättre vård för mindre pengar än man använder i dag. Det tyder allt på.
En sådan indikator var den rapport som Skattebetalarnas förening publicerade i slutet av januari - Välfärd och krishantering i Gotlands kommun.
Vid en jämförelse med andra kommuner finns verksamheter där vi satsar mer resurser på Gotland, men ändå inte får ut mer. Tidigare studier har visat att bland annat specialistsjukvården är ovanligt dyr på Gotland.
Men detta innebär ju inte att man automatiskt kan spara utan att det får negativa effekter på vårdkvaliteten. Tvärt om behöver man noga överväga hur vården ska organiseras för att man ska få ut mer och bättre vård per satsad krona.
Att spara på "byråkratin" istället för vården brukar vara en vanligt reaktion på sparförslag. Säkert finns det möjligheter att spara inom de verksamheter som inte direkt sysslar med vård eller omsorg. Å andra sidan kan ju en effektiv administration faktiskt innebära att vården fungerar bättre.
Just på Skattebetalarnas seminarium i slutet av januari berättade Veronica Hermann, avdelningschef för Planeringsenhet vård, om hur strategiskt arbete och förändringar av hur vården organiserades och administrerades har bidragit till effektivare resursanvändning och kortade vårdköer.
Så även besparingar inom administrativ verksamhet måste ske med omdöme och med goda kunskaper om vilka effekter det får.