Sjuka och fattiga
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Av de cirka 50 gotlänningar som utförsäkrades vid årsskiftet har 20 fått återvända till sjukförsäkringen. De konstaterades vara för sjuka för att kunna vara arbetsföra. Åtta personer har fått jobb eller påbörjat utbildning. Och 28 är fortfarande inskrivna hos arbetsförmedlingen och prövas för olika jobb. Under tiden tvingas de leva på aktivitetsstöd, som är betydligt lägre än sjukersättningen. Vilket gör att de tvingas söka socialbidrag. Därför har socialbidragskostnaderna på Gotland ökat hela året.
Många skäller på Försäkringskassan och att de är så hårda mot de sjuka och underkänner läkarintyg. Men Försäkringskassan och dess personal gör bara vad den borgerliga regeringen har beslutat. Hela avsikten med den nya sjukförsäkringen är att de sjuka ska med fattigdomspiskan tvingas söka jobb. Men sjuka kan inte jobba. Och den svenska arbetsmarknaden har inga jobb för helt eller delvis sjuka.
Moderaternas sjukförsäkring har sparat massor med pengar till statskassan. Dessa pengar har gått till sänkta skatter för de tre rikaste tiondelarna av befolkningen. Den tiondel av den svenska befolkningen som tjänar mest pengar hade en inkomstökning på 47 procent under perioden 1999—2009. Motsvarande ökning för tiondelen med lägst inkomster var 17 procent, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.
Tjusigt förpackad, som att det ska löna sig att arbeta och vi värnar om välfärdens kärna, har moderaterna lyckats vinna val på att sänka skatterna mest för de sju rikaste tiondelarna av befolkningen. Och allt har betalats av de sjuka med utförsäkring och hänvisning till socialbidrag.