Sjuk debatt i riksdagen

Politik2011-06-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Mycket i den svenska ekonomin och på arbetsmarknaden går regeringens väg just nu. Dagligen rapporteras det att svensk ekonomi tuffar på av bara farten. Tillväxten blir fortsatt hög då BNP väntas öka med 4,4 procent i år och 2,9 procent år 2012.

Inflationen är låg, räntorna låga och arbetslösheten sjunker. Nya siffror från konjunkturinstitutet (KI) visar också på att sysselsättningen kommer att öka med 2,4 procent i år, motsvarande 107 000 personer, för att nästa år öka med ytterligare ca 50 000 personer. Det går helt enkelt bra för Sverige.

Smolket i regeringens bägare är den ständigt närvarande sjukförsäkringsdebatten som under försommaren stigit i graderna.

Det är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, som tillsammans med Sverigedemokraterna vill göra förändringar i reformen. S, MP och V har lagt två förslag om detta i riksdagen. Det handlar om att de så kallade nollklassade ska få tillbaka sin tidigare ersättning och prövningen av arbetsförmågan efter 180 dagar ska ske enligt de gamla reglerna. SD har sagt att de stödjer förslagen.

Det finns flera problem och märkligheter med detta.

Kritiken från oppositionen har till stor del handlat om att regeringens reform skulle ha varit ett hafsverk och påskyndat. Nu vill de själva ila snabbt i frågan. Ett helhetstänkande saknas här från oppositionen.

Regeringspartierna anser att de båda förslagen är illa beredda och skickar nu tillbaka dem till socialförsäkringsutskottet för ny beredning. Riksdagen kan behöva återkallas senare i sommar för beslut. Vad ett eventuellt riksdagsbeslut kommer att betyda i praktiken återstår att se. Regeringen måste inte gå på riksdagens linje, eftersom det är regeringen som styr riket, inte riksdagen.

Detta till synes tekniska gnetande i riksdagen får inte skymma det viktiga. Det är nu, mitt i en högkonjunktur, helt fel väg att börja skala ned på regeringens sjukförsäkringsreform.

Nu mer än någonsin finns möjligheten att med olika ansträngningar hjälpa och nå just dem som står längst bort från arbetsmarknaden att komma tillbaka i jobb. Fler måste arbeta. Det är när jobben växer till som den nya sjukförsäkringen fungerar som bäst. Då måste den få verka.

Tidigare har högkonjunktur i Sverige inneburit jobblös tillväxt och prisökningar. Det kan nu undvikas. Det är sysselsättningen som avgör hur framtiden blir, om tillväxten blir långsiktig och stabil och om vi har råd med både sänkta skatter och välfärd.

Under den förra S-regeringen var Sverige ett land som slog världsrekord i sjukskrivningar. Det var både en statsfinansiell kris och självklart en individuell kris för de drabbade. Det förra systemet användes som arbetsmarknadsåtgärd och gav upphov till långa sjukskrivningar och förtidspensioneringar. Det nya systemet måste självklart vara hållbart och humant. Det gynnar både statskassan och den enskilda medborgaren.