Sjöstedt har fått juridiken om bakfoten

Politik2014-11-14 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt hävdar i en debattartikel i Svenska Dagbladet (13/11) att det är orimligt att Vattenfall stämmer Tyskland på grund av förlorade inkomster efter ett beslut om att avveckla kärnkraften.”Vattenfall äger vi tillsammans”, säger Sjöstedt som om det också innefattade tyskarna. Han menar att S och MP bör hindra Vattenfall men också se till att möjligheter för företag att stämma stater inte sprider sig.

Vattenfall vill ha ersättning eftersom företaget kommer att förlora på den tyska energiomställningen, vilket de inte räknat med. Sjöstedt hävdar dock att det är ett hot mot demokratin och att Vattenfall bör respektera att Tyskland ändrat uppfattning i kärnkraftsfrågan. Energipolitiken ska inte beslutas genom utpressning och hot om stämning från företag, menar han.

Det är inte första gången han uttrycker åsikter om att det är fel att hävda sin rätt mot staten, såväl för företag som privatpersoner. Det transatlantiska handelsavtalet mellan EU och USA (TTIP), som syftar till att främja och trygga europeiska investeringar i USA, och vice versa, är ett exempel. Debatten rörde bland annat en tvistlösningsmekanism, ISDS, som ger företag möjlighet att stämma stater vid en eventuell tvist. Liksom det står skrivet i avtalen kallas det investeringsskydd, men enligt vänstern är det ett undergrävande av demokratin.

Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, skriver på sin blogg (15/5) att Sjöstedt hade fått juridiken gällande avtalen om bakfoten. För handelsrättslig trygghet måste de berörda staterna komma överens om vilka regler som gäller. När det sedan blir tvister ska de kunna lösas effektivt och rättsäkert genom avtalen.

Sverige är part i många internationella investeringsavtal, vilket är ett mycket viktigt instrument för att värna svenska företags intressen. Enligt det internationella tvistecentret, International centre for settlement of investment disputes (ICSID), har avtalen varit framgångsrika. I nära hälften av fallen har företaget fått rätt mot staten.

Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) menar i motsats till Sjöstedt och i likhet med handelsjuristerna att avtalen är ett verktyg för att garantera att länder respekterar grundläggande rättsprinciper. Det är därför FN:s organ för handel och utveckling (UNCTAD) arbetar för fler sådana avtal världen över. Avtalen främjar både investeringar, tryggar rättsstater och enskilda företagares rättigheter.

Att det i Sjöstedts Sverige inte ska finnas något skydd för den som avviker från den statliga normen är verkligt odemokratiskt. S och MP gör rätt i att ignorera vänsterledarens vädjan om att makt ska utgå från staten istället för från folket och bör istället bör de arbeta för fler handelsavtal och fler tvistlösningsmekanismer. Oavsett vad Sjöstedt tycker ska även politiker rätta sig efter lagar och avtal.