Sjösättning när barometern faller
Hyresvärd. Mats Andersson, vd i Gotlands industrihus AB, deltog vid mötet mellan ägarna och kommunen i måndags. "Vi får avvakta och se vad som sker med fastigheten, kontraktet löper i två år till".Foto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Visst är det skillnad mot förr. Till en början kommer CMI inte att ha ens en femtedel så många anställda som Nimbus hade i Visby. Men 50 yrkeskunniga båtbyggare kan få arbeta med det de kan bäst. Och det kan bli fler i framtiden, om det går som entreprenörerna bakom CMI hoppas.
Mats Andersson är vd för Nimbus kommunägda hyresvärd Gotlands Industrihus som är Nimbus hyresvärd. Alla detaljer i uppgörelsen är inte klara, men han är mycket glad att det är just på Gotland som en ny båttillverkare etablerar sig i en befintlig fabrikslokal.
- Bara under förra årets andra halvår lades sex mindre båttillverkare ner i Finland.
På Gotland finns den kunniga arbetskraft en båtbyggare behöver och i Nimbusfabriken har det byggs båtar ända sedan 70-talet. Anläggningen är designad för båtproduktion. Båda dessa faktorer, kompetensen och lokalen, är viktiga förklaringar till att CMI tar tillfället i akt och vågar satsa. I CMIs planer ingår att diversifiera och arbeta på fler marknader än båtmarknaden. Exempelvis åt vindkraftindustrin.
Den som vågar och har de finansiella musklerna att trotsa trenden i en konjunktursvacka kan investera och satsa även i en lågkonjunktur. Att detta händer på Gotland kan förhoppningsvis sprida glatt humör även till andra företag på ön. Precis som undergångsstämning kan fördjupa en nedgång kan nya initiativ bidra till att ändra stämningsläget. Att Gotland har en relativt liten industrisektor har bidragit till krisen inte drabbat Gotland lika hårt som den drabbat andra regioner. Nu kan ett nytt industriföretag börja visa vägen ur krisen.