Sjöjobb hotas

Får svenska sjöfolk behålla sina jobb? Reinfeldts moderatregering hotar 9000 jobb till sjöss.

Får svenska sjöfolk behålla sina jobb? Reinfeldts moderatregering hotar 9000 jobb till sjöss.

Foto: Peter Lydén/SCANPIX

Politik2010-09-09 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Valet blir avgörande för de svenskar som jobbar på sjön. Redan har regeringen Reinfeldt (M) beslutat att försämra sjuklönereglerna för sjöfolket. Från första januari 2011 får svenska sjöfolket på alla nivåer en rejäl försämring när de blir sjuka. En sjöman som tjänar 25 000 kronor i månaden får en försämring på 8 000 kronor i månaden vid sjukskrivning.
Det är ett led i moderaternas jakt på sjuka och nu har turen kommit till de sjöanställda, som haft andra regler tidigare. Risken finns nu att svenska sjömän flyr de svenska rederierna för utländska rederier, som har bättre sjuklönevillkor.
Centerns infrastrukturminister Åsa Torstensson tillsatte en utredning för att göra bemanningskostnaderna lägre för svenska rederier. Den utredningen har nu kommit fram till förslag, som hotar 9 000 svenska jobb till sjöss.
Där föreslås att ett Internationellt register inrättas, som gör det möjligt för svenska rederier att frångå Las, lagen om anställningsskydd, och säga upp svensk sjöpersonal för att anställa arbetskraft från lågkostnadsländer. Fackets möjligheter att värna alla sjömän i svenska rederier begränsas till att gälla bara svenska medborgare. Facket kan inte hjälpa sjömän från andra länder om de får problem med lön eller arbetsvillkor. De utländska sjömännen blir skyddslösa.
I Danmark har det internationellt registret genomförts och det har lett till att många danska sjömän tvingats gå i land. Och har ersatts av lågkostnadsarbetskraft från andra länder, som går för mycket lägre löner och avtal. Om det blir fortsatt moderatledd regeringen efter valet kommer sannolikt dessa försämringar för svenska sjöfolket att genomföras.
Om de borgerligas planerna genomförs, så hotas alltså jobben för de drygt 400 gotlänningar, som jobbar på sjön inom Gotlandstrafiken. Det finns säkert starkt intresse från rederiet att sänka personalkostnaderna och därmed öka vinsterna, om regelverket så tillåter.
Det verkar som den moderatledda regeringen inte har något intresse av att Sverige har kvar sin sjöfart. En hel yrkesgrupp riskerar nu att försvinna. För det svenska sjöfolket blir valet mycket avgörande. Deras jobb till sjöss är hotade.