Sjöfarten ger hamnen dess karaktär
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att gamla anrika hamnområden förvandlas på detta sätt är en trend som finns runtom i världen. Arbetsplatser med sjönära läge är attraktiva, men ibland glömmer man bort en viktig sak: En levande hamn med handelssjöfart hela året är betydligt charmigare än en hamn som endast lever upp på sommaren och då bara med fritidsbåtar. Jag tror att de flesta upplever just liv och rörelse i inre hamnen som själva dragningskraften. Sedan må det vara flis-, virkes-, grus- eller spannmålsbåtar som lossar eller lastar.
Med risk för att bli kallad nostalgiker konstaterar jag att den planerade utvecklingen av Visby hamn tyvärr gör att en del av dess attraktionskraft försvinner tillsammans med nedläggningen av den traditionella hamnverksamheten. Innebörden av ordet "hamn" är förresten enligt Svenska Akademins ordlista "skyddad plats för förtöjning av båtar".
Stora delar av inre hamnområdet upptas nu på vardagar av parkerade bilar och när den planerade kongresshallen blir verklighet ökar behovet av parkeringsplatser ytterligare. Detta har jag påpekat tidigare, men det tål verkligen att upprepas.
Varför inte bygga ett eller flera parkeringshus, men tyvärr verkar det vara tabubelagt att tala om P-hus i världsarvsstaden Visby. Det beror förmodligen på att man ofta förknippar dessa med föga estetiskt tilltalande betongklumpar. Så behöver det dock inte vara. Genom rätt utformning och anpassning till omgivande bebyggelse kan det istället bli en försköning av hamnmiljön, vilket stora "hav" av biltak knappast utgör.