Självklart ska skickliga lärare premieras

Politik2014-05-02 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Lärarnas betydelse för undervisningen är ungefär lika självklar som att ett plus ett är lika med två. Ändå valde Sveriges Radio P1 att i onsdags ägna ett helt inslag åt regeringens reform om förstelärarna, där det närmast framstod som ett problem att skickliga lärare har fått höjd lön utan att ha fått förändrade arbetsuppgifter.

I en debatt i samma kanal samma morgon sade utbildningsminister Jan Björklund (FP) att det var det som var tanken: Bra lärare ska vara kvar i klassrummen med eleverna. Högre lön ger incitament för skickliga lärare, som annars skulle kunna tänkas söka sig till ett mer välbetalt yrke med högre status, att stanna kvar i skolan. Dessutom är möjligheten att göra karriär som lärare någonting som kan locka fler duktiga studenter att vilja bli lärare.

Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson Rossana Dinamarca deltog i debatten och påstod sig vara förvånad över detta faktum. Istället ville hon framhålla att det handlar om att skolan behöver fler lärare generellt. Arbetssituationen överlag må även den vara en viktig del, men vad Vänsterpartiet gör sig oförstående inför är människors drivkrafter.

På samma sätt som V i praktiken vill förbjuda privata aktörer att driva skolor genom att omöjliggöra vinstuttag, vill de inte att lärare som gör ett bra jobb ska tjäna mer än sina kollegor. Dinamarca upprepar att det behövs fler lärare, men nämner aldrig att dessa skulle behöva vara skickligare. Vänsterpartiet sänder en tydlig signal om att ansträngning inte ska löna sig.

När Socialdemokraterna lade sitt vårbudgetförslag presenterades en satsning om 775 miljoner på skolan i syfte att minska klasserna. Välbehövligt, sade Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén, men framhöll också att förslaget skulle vara omöjligt att genomföra utan att också höja lärarnas löner. ”Fler måste helt enkelt lockas att utbilda sig till lärare samtidigt som man också på så sätt kan behålla redan utbildade lärare som är på väg att lämna yrket”, sade Sirén till Ekot.

Vad som framförallt är viktigt är att löneförhöjning kopplas till insats. De allra flesta föräldrar borde vara överens om att mångmiljonsatsningarna på skolan som partierna presenterar ska skapa goda förutsättningar för deras barn att nå målen. Då behövs kunniga och drivna lärare.

Vänsterpartiets signaler om att ansträngning inte ska löna sig lämnar all anledning till oro över skolans framtid om de skulle komma att få regeringsinflytande efter valet i höst. Inte minst tyder mycket på att S skulle få svårt att genomföra utlovade skolsatsningar utan att kompromissa.

Förstelärarreformen, som för det första ännu inte hunnit prövas fullt ut då den infördes förra sommaren och för det andra av flera kommuner inte har genomförts ordentligt, kan inte ensamt vända trenden med bristfälliga resultat i skolan. Det har ingen påstått att den skulle göra. Däremot visar den på en väsentlig skillnad i svensk politik. Medan vänstern förringar betydelsen av varje lärares insats arbetar borgerligheten för att det ska löna sig att göra ett bra jobb.