Det finns många arenor att arbeta på vad gäller jämställdhet.
Jag och Gotlands Museum jobbar aktivt med jämställdhetsfrågor och med ett tydligt genusperspektiv i verksamheten. Startskottet för detta medvetna arbete blev "Kvinnfolki en annan historia" som vände perspektivet i våra utställningar och samtidigt lyfte fram gotländska kvinnliga föredömen genom tiderna. Perspektivet fördes också fram i föreläsningar och i Gotländskt Arkiv med samma titel. Gotlands Museum bjöd samtidigt in till en dialog kring jämställdhetsfrågor, vilket resulterade i att andra arbetade vidare med samma tema.
I dag genomsyras alla våra utställningar, program och verksamheter av ett genus- och jämställdhetsperspektiv. Det syns i konstmuseets verksamhet och kommer att vara tydligt i museets nya stora utställning Gotlands medeltid som öppnar 6 juni.
Jag tar naturligtvis helt avstånd från Anders Thomassons uttalanden om kvinnor och kompetens. Inom Gotlands Museum, som är en arbetsplats med lika många kvinnor som män, har jag i ledningsgruppen fem kvinnliga och en manlig chef, dessutom sitter kvinnor på de flesta nyckelpositioner i verksamheten. Det fungerar utmärkt!
De dolda köns- och maktstrukturerna är något vi män ständigt måste vara medvetna om och jobba med. Självklart kan både jag och Gotlands Museum göra mer, men att hävda att jag i det här fallet inte gör någonting känns orättvist.
Det vore intressant att få reda på vad Mikael, Mats och Pigge har gjort för att förtjäna ditt erkännande. Kanske kan vi andra lära oss något av det.