Konkurrenten GT fläskade i går (sidan 3) på med en rubrik som förbryllade mig. Artikeln, som föranletts av en rapport från "Finansdepartementets expertgrupp", basunerade ut:
"Misstro mot lokalpolitiker ... men problemet är mindre på Gotland än i övriga landet".
Det lät ju som en intressant och överraskande nyhet. Men något var konstigt. I artikeln kunde jag inte hitta några belägg för rubrikens utsaga om Gotland. Om man inte räknar ogrundande påståenden från en tjänsteman och två lokalpolitiker: tillförordnade regiondirektören Per Lindskog, regionstyrelsens ordförande Åke Svensson och oppositionsrådet Lena Celion.
De gjorde sitt bästa för att ge bilden av att läget på Gotland är bättre än i riket.
Men de är ju – alla tre – i hög grad parter i målet.
Finns det möjligen något i rapporten som stödjer påståendet om Gotland?
Rapporten som skrivits för Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (2013:2) heter "Allmän nytta eller egen vinning?"
På 184 sidor konstaterar författarna bland annat att:
"Sverige är inte befriat från korruption och svenskarna upplever i högre utsträckning än medborgarna i andra nordiska länder att den offentliga sektorn är korrumperad. Det är ett problem som måste tas på allvar. Många kommunala verksamheter är särskilt sårbara för korruption och det finns tydliga brister i granskningen av kommunernas ekonomi."
En av författarna, nationalekonomen Andreas Bergh, sade i en Ekointervju:
– Varannan svensk tror att kommunpolitiker beter sig korrupt, och det är högt jämfört med de andra nordiska länderna.
Men på 184 sidor förekommer inte Gotland en enda gång.
Rapporten ger inte ett uns av stöd åt tesen att det skulle vara bättre ställt på Gotland än på fastlandet.
GT:s vinkling får inte stöd av läsarna på webben helagotland.se heller.
I skrivande stund har 585 personer svarat på frågan "Har du förtroende för dina lokalpolitiker?" Hittills har 90 procent svarat "Nej, jag känner inget förtroende".
Nätenkäter kan naturligtvis inte tjäna som opinionsundersökningar. Men det är ju inte samma sak som att resultatet är ointressant. Speciellt som utslaget är så övertydligt.
Det är klart att det är ett problem om misstron mot makthavarna är stor. Förtroende är viktigt för hela samhället. Allt från företagsklimat till kommunal service fungerar bättre om medborgarna förväntar sig och tror att de får en rättvis behandling och att gemensamma angelägenheter förvaltas väl.
Tyvärr måste jag ju säga att det inte känns som om gotlänningarna har större förtroende för sin överhet än svensken i gemen. Snarare tvärt om, faktiskt. Även om jag inte har större stöd än magkänsla för det påståendet. Plus det faktum att jag på rak arm kan räkna upp ett stort antal tveksamma beslut och affärer som Region Gotland har gett sig in i.
Men Åke Svensson med flera tolkar allt till bästa. Inför otrevliga uppgifter är deras reaktion att säga – "så är det nog inte här". När de borde fundera över hur de kan reparera det förtroende som förmodligen är skadat. Så de tänker till extra noga nästa gång de funderar på att skänka bort en fastighet eller gör en så kallad "läglighetsaffär".