Silar svenskt vin, sväljer tysk sprit
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag tappade hakan i går, när alkohollagsutredningen presenterades. Utredningen har bland annat tittat på frågan om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Och slutsatserna är en läbbig blandning av världsfrånvänd smörja och obehaglig överhetsattityd.
Jag menar, utredningen vill inte ens att besökare på en vingård skall få avsmaka vinet! Utredningen skriver:
"Att tillåta provsmakning till allmänheten på tillverkningsställena skulle möjligen kunna bidra till att i någon mån tillgodose odlarnas önskemål. Det vore dock en påtaglig avvikelse från vad som annars gäller och det är tveksamt om det skulle vara till någon större glädje annat än i de fall produkten finns att köpa i en närbelägen systembolagsbutik, vilket långt ifrån alltid är fallet. Utredningen har därför stannat för att inte föreslå att avsmakning ska bli tillåtet."
Avsmakning kallas "en avvikelse från vad som annars gäller". Den argumentationen tycker utredningen är tillräcklig. Man häpnar.
Möjligen kan man hålla med om att enbart avsmakning är av begränsad nytta för vingårdar och andra producenter. De behöver kunna sälja sina produkter, istället för att säga:
- Tack för besöket. Köp gärna en flaska. Men inte av mig. Åk till Systembolaget i Hemse. Eller fyll i vederbörlig blankett för att rekvirera en butelj ur beställningssortimentet. Ha en bra dag."
Hur säger man ovanstående på engelska? Eller på tyska? Inte ens om man lyckas göra sig förstådd kommer det att bli begripligt för turisten.
Så man undrar ju hur utredningen lyckas ta ställning mot gårdsförsäljning? Speciellt som gårdsförsäljning redan finns i Finland, som också har ett statligt försäljningsmonopol.
Gårdsförsäljning av öl och sprit bedömer utredningen som olämplig från alkoholpolitiska utgångspunkter. Man skriver exempelvis:
"Spritdrycker av enklare slag är jämförelsevis billigt att tillverka och det är möjligt att produkterna prismässigt skulle kunna konkurrera med Systembolagets produkter och den sammanlagda alkoholkonsumtionen öka."
Gårdsförsäljning av hembränd råsprit? Skulle det vara hotbilden som hindrar exempelvis Träkumla Rom eller, i framtiden, Gotland Whisky att sälja souvenirer till besökare?
Nå, men inte ens utredningen har mage att hävda att denna alkoholpolitiska hotbild finns för gårdsförsäljning av vin. Priserna vid småskalig produktion blir för höga för att konkurrera med Systembolagets. Så då tar man till EU istället. För EU är ju en så praktisk syndabock. EU - där alla länder utom Finland och Sverige saknar ett statligt försäljningsmonopol. EU - som hittills accepterat den gårdsförsäljning som bedrivs i Finland.
Vad skulle EU ha för invändningar? Utredningen hävdar:
"Grunden för detta ställningstagande är att det skulle strida mot EG-rätten att tillåta detaljhandel vid sidan av detaljhandelsmonopolet, som är en av hörnstenarna i den svenska restriktiva alkoholpolitiken och vars existens inte ska ifrågasättas."
Själv har jag ju god lust att ifrågasätta den svenska alkoholpolitiken. Man får lätt den känslan när utredare vill stoppa gårdsförsäljning av dyra viner samtidigt som det väller in billig sprit över gränserna. Det ser löjligt ut.
Men även om man är angelägen om att vi ska behålla Sveriges systembolag, så är det inget absolut hinder för gårdsförsäljning. Visst, EU-kommissionen har haft synpunkter på gårdsförsäljningen i Finland. Det hindrar inte att den fortfarande existerar.