SGU förstår inte hur jäv uppstår

Politik2012-09-21 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

JO har, 2010-12-20 kritiserat SGU för att man inte reflekterat över problematiken i att sitta på två stolar. Att SGU fortfarande inte förstått blir uppenbart när jag tar del av deras insändare publicerad 2012-09-18. I den läxar man upp debattörer och talar om allvarliga sakfel och påståenden. Detta utan att med ett ord nämna den kritik som JO riktat mot SGU.

JO-anmälans beskrivning av bakgrunden är i korthet följande: "Därefter fick SGU uppdraget att dels göra en översiktlig hydrogeologisk bedömning av den planerade täkten i Bunge, dels bedöma konsekvenserna för grundvattnet av planerad provbrytning för Bungetäkten. Detta arbete utfördes av Anders C. under vintern och våren 2005/2006 och gällde de provtäkter som föregick ansökan om brytning. För det hydrogeologiska arbetet avseende Bunge Ducker-området har Nordkalk AB erlagt 168 694 kronor till SGU." De totala intäkterna från Nordkalk till SGU för åren 2005-2009 uppges till något mer än en miljon kronor. Vidare i beskrivningen:

"I remisshanteringen av Nordkalks täktansökan i mars 2009 har beslut fattats av verksjuristen Hans-Göran Jansson efter föredragning av laborator Carl-Magnus Backman. Anders C. har som handläggare deltagit i remissarbetet eftersom han har särskilda kunskaper om hydrogeologin på Gotland. Anders C. har inte varit föredragande eller beslutande."

Efter detta så yttrar sig JO som följer: "Om en tjänsteman, på det sätt som skett, uppträder i dubbla roller utgör detta i vart fall tillräckliga skäl för myndigheten att pröva om jäv föreligger. Det ligger också ett ansvar på tjänstemannen att självmant anmäla de omständigheter som kan antas utgöra jäv mot honom eller henne. I detta fall skedde dock, såvitt utredningen visar, inte någon prövning av jävsfrågan hos myndigheten. Det borde ha skett."

Det är för mig uppenbart att SGU genom att sitta på två stolar underminerar sin roll som expertis och myndighet.

När SGU sedan, i en annan insändare, säger att det inte råder vattenbrist på norra Gotland eftersom det finns gott om vatten höst och vår, när faktum är att berget saknar förmåga att lagra vattnet till sommaren/torrperioden, då kan man också undra hur det är ställt med analysförmågan.