¦ ¦ ¦ Jag tror att den lyckliga horan finns. Både som man och kvinna.
Men jag tror att de är undantag.
När Gustav Åhlén i går skrev om sexköpslagen tvingades jag tänka efter länge kring varför hans text provocerade mig så oerhört.
Att jag inte drabbats av moralpanik visste jag från början, hade det handlat om människors rätt att fritt välja att prostituera sig så hade det ju inte funnits något att problematisera. Nu ser inte verkligheten riktigt så ut.
Att helt bortse från vad det är som driver människor att sälja sin kropp är att medvetet välja bort en bit av verkligheten. Att jämföra prostitution med vilken annan sorts företagande som helst är att grovt förenkla debatten.
Att likställa prostitution med samlag i en relation bygger på att man ser prostitution som ett ett jämlikt sexuellt möte mellan två personer som har sex för att de har lust.
Det mest provocerande av allt är när Gustav påstår, om än lite inlindat, att kvinnor som lever i en relation där mannen tjänar mycket mer, skulle kunna jämföras med prostituerade.
För mig är det en otroligt cynisk tanke.
Och som att det är svårt att avgränsa vad som är prostitution och inte?
¦ ¦ ¦ Sex behöver inte vara kopplat till kärlek.
Att ha invändningar mot prostitution handlar inte om moral. Folk får ligga med vem eller vilka de vill, när de vill och hur de vill och ta betalt för det om de vill.
Ledordet är: VILL.
Sexköpslagen är inte det ultimata sättet att komma åt de problem som finns. Det finns en dubbelmoral i att tillåta människor att sälja sex men inte erkänna dem genom att tillåta dem att organisera sig, betala skatt och bli en del av samhället.
Det håller jag med om.
Sen finns det en annan viktig aspekt vilken är hela upprinnelsen till denna debatt, nämligen ledaren i DN som påpekar att i många länder står valet mellan att sälja sin kropp eller svälta ihjäl. I det valet finns ingen plats för vare sig moral eller filosoferande om på vilka sätt människor ska få ha sex. Då handlar det om att överleva.
Utgångspunkten i ledaren var om svenska medborgares sexköp utomlands ska kriminaliseras eller inte.
En fråga som, till skillnad från definitionen av prostitution, är svårare att ha särskilt tvärsäkra åsikter om.