SCB-mätningen visar att valet kommer att bli knallhårt i höst
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Om det skulle ha varit riksdagsval i maj i år skulle den borgerliga oppositionsalliansen ha fått mellan mellan 47,7 och 50,0 procent av rösterna medan socialdemokraterna och de två samarbetspartierna vänsterpartiet och miljöpartiet skulle ha fått mellan 46,7 och 49,1 procent.
Skillnaden mellan alliansen och regeringsunderlaget är inte statistiskt säkerställd, vilket den heller inte var i SCB:s 9 300 personer stora mätning i november 2005.
Småpartierna utan chans
Aldrig tidigare har i Partisympatiundersökningen uppmätts så liten skillnad mellan blocken i majmätningen ett valår.
Junilistan har backat och ligger på ca 0,8 procent liksom Feministiskt initiativ och det högerpopulistiska och främlingsfientliga Sverigedemokraterna, sd.
Denna grupp "övriga partier" skulle få 3,3 procent (± 0,7 procent) vid val i maj 2006. Jämfört med senaste riksdagsvalet hösten 2002 innebär ingen statistiskt säkerställd förändring.
Den här partisympatimätningen är ändå den klart mest pålitliga och spelar sannolikt tämligen väl opinionsläget så här i skiftet maj/juni, så här knappa tre månader före valet i september.
Om det varit val i maj 2006 skulle det största oppositionspartiet moderaterna få 25,9 (± 1,2 procent) av rösterna och det näst största folkpartiet få 10,9 (± 0,8 procent) av rösterna vid val i maj 2006.
Dessa två har i stor utsträckning bytt väljare med varandra sedan förra riksdagsvalet i september 2002.
Krävs stark mobilisering
För regeringen Persson och socialdemokraterna med de runt 37,5 och möjligen något högre i väljarstöd i SCB-mätningen finns goda chanser att trots allt göra bra ifrån sig nu när regeringspartiet snart går in i en valrörelse.
Med en lyckad mobilisering, särskilt med hänsyn till det stora antalet osäkra väljare, bör det vara möjligt att för regeringspartiet socialdemokraternas del gå upp ytterligare någon eller några procentenheter till.
Problemet är dock de två samarbetspartierna vänsterpartiets och miljöpartiets tämligen dåliga siffror; 5,8 procent för vänsterpartiet och 4,7 procent för miljöpartiet.
Står sig dessa siffror också i valet lär socialdemokraterna för sin del behöva få uppåt eller i närheten av 40 procentenheter i väljarstöd för att det nuvarande regeringsunderlaget ska kunna sitta kvar också efter riksdagsvalet den 17 september. Alls ingen omöjlig uppgift men heller ingalunda någon enkel söndagspromenad. Mycket kommer att hänga på mobiliseringen. Helt klart är dock att socialdemokraterna och regeringen Persson lever farligt. Socialdemokraterna skulle vid ett val i maj, enligt senaste SCB-mätningen, ha erhållit 37,5 procent i väljarstöd ( ± 1,3 procentenheter) av rösterna vid val i maj 2006.
Möjligen ligger den siffran i praktiken kanske och i bästa fall närmare 38 procent nu i mitten av juni.
Men klart är att SCB-mätningens 37,5 procent innebär en statistiskt säkerställd tillbakagång på mellan 1,1 och 3,7 procentenheter sedan valet 2002. Vad den färska och pålitliga SCB-partisympatimätningen visar är mest av allt följande: Det kommer nog att sitta hårt åt att vinna för båda regeringsalternativen!
Hårfin valseger
Men kan möjligen gå vägen för socialdemokraterna och regeringen Persson ännu en gång förutsatt att man gör en bra valrörelse och verkligen förmår mobilisera väljarna och förhindra att valskolket inte blir för stort!
Men visst kan det också bli så att valet resulterar i en hårfin valseger för högeralliansen under Fredrik Reinfeldts ledning. Det är inte heller uteslutet.