Sätter bara P för privatbilism
Studentallén. Kommunen är ute och cyklar i flera trafikfrågor. FOTO: TOBIAS WALLSTRÖM
Foto: Tobias Wallström
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
- Det handlar om taxibilar och utryckningsfordon, inte varutransporter.
Snabbare på taxitransporter norrut till flygplatsen är ett av argumenten för att låta taxibilar köra genom Studentallén.
Hmm. Flygplatsen ligger väldigt nära Visby. Det är bra. När jag flög till Gotland för att göra en anställningsintervju så promenerade jag faktiskt till tidningen från flygplatsen. Det är inte på många orter i Sverige där man ens överväger att gå in till stan från flygplatsen.
Så jag kan inte förstå att det skulle vara så hemskt mycket vunnet med att släppa fram taxibilarna just där, förbi Botaniska trädgården, för att göra en kort väg till flyget marginellt snabbare. Och om trafikvolymen som rullar på Studentallén blir väldigt liten, vilket Thomsson betonar, hur stor är då nyttan med förändringen? Kostar det inte mer än det smakar?
Det som gör saken så mycket egendomligare är att taxibilar i Studentallén åtminstone verkar går på tvärs med de beslut är fattade eller på väg att fattas för att begränsa framkomligheten för bilar i innerstaden. I maj tog tekniska nämnden beslut bland annat om att kraftigt förlänga bilbegränsningen nästa sommar, att etablera fler gå- och gåfartsgator och att utöka parkeringsförbuden. P-avgifter och fler avstängda gator kan vara på väg.
Att bilen motas ut ur innerstaden kanske tilltalar vissa av de boende, åtminstone innan de fått konsekvenserna klara för sig. Vad tänker de när butiker och annan året-runt-verksamhet försvinner när kundunderlaget krymper? Att kommunen flyttar ut sina förvaltningar ur innerstaden kommer att göra det ännu svårare för dessa företagare.
På vintern riskerar innerstaden att bli en mix mellan spökstad och sovstad, och på sommaren en attraktion för turister. Folktomt på vintern. Överfullt på sommaren av säsongsbunden verksamhet. Ungefär som Liseberg eller Gröna Lund. Är det verkligen en positiv utveckling för världsarvsstaden?
Finns det något gemensamt tema för dessa till synes så spretiga politiska beslut? Jo då. I det ena fallet vill man öka framkomligheten för yrkestrafiken. I det andra fallet begränsar man privatbilismens utrymme i innerstaden. Besökare i taxi kommer lättare fram. Gotlänningar i egen bil får det svårare.
Jag har skrivit det tidigare men det förtjänar att upprepas: Det är nästan som om kommunen VILL att innerstaden skall vara en folktom idyll.