Sätt fler unga högt på listorna!

SSU-ordförande Jytte Guteland och öns SSU-ordförande Adriaan van Tour uppmanar socialdemokraterna att sätta unga högt på listorna till höstens val.

SSU-ordförande Jytte Guteland och öns SSU-ordförande Adriaan van Tour uppmanar socialdemokraterna att sätta unga högt på listorna till höstens val.

Foto: Fotograf saknas!

Politik2010-02-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Till socialdemokraternas partikongress förra året krävde SSU att socialdemokraterna skulle ålderssäkra sina listor inför höstens val. SSU:s krav var att 25 procent av de valbara kandidaterna ska vara under 35 år. Partikongressen lyssnade och beslutade att ett stort steg mot detta mål skulle tas inför höstens val.
Rapporter har nu inkommit från olika delar av landet om hur föryngringsarbetet går och resultatet verkar skilja sig åt. En del positiva besked har rapporterats där partikongressens beslut lett till att unga har flyttats upp på listorna inför valet, men samtidigt uttrycks också en stor oro från flera håll där utvecklingen tycks gå i motsatt riktning.
Vi SSU:are bekymras över ett parti som hindrar förnyelse i de beslutande församlingarna och därmed i politiken. Om representativiteten för oss unga inte blir bättre påverkar detta politiken till ungdomarnas nackdel.

Unga utan jobb
Medelåldern för de socialdemokrater som blev invalda i riksdagen vid valet 2006 var 48 år. På de senaste kommunfullmäktigelistorna var medelåldern bland de socialdemokrater vars ålder framgick på valsedlarna knappt 50 år.
Medelåldern hos förtroendevalda socialdemokrater på landstingslistorna var 51 år. Det här duger inte. När andelen av befolkningen mellan 0-35 år är 42,5 procent och nära en fjärdedel av den svenska befolkningen befinner sig i spannet 18-35 år är det befogat att kräva en bättre representation.
Ungdomsgenerationen är stor. Det är också en generation som drabbats extra hårt av jobbkrisen och lågkonjunkturen. Ungdomsarbetslösheten ökar och snart står var tredje ung utan arbete. Många i den rekordstora generationen, den största på 20 år, som lämnade gymnasiet i somras fann att dörren till vuxenvärlden var stängd.
Ungdomsgenerationen sätter därför sitt hopp till oppositionen. I SCB:s senaste partisympatiundersökning är socialdemokraterna som enskilt parti större än hela den samlade borgerligheten bland väljare mellan 18-24 år. Inte sedan 1968 har högern haft så låga siffror. Läget i ungdomsgruppen är alltså gynnsamt för socialdemokraterna och mycket fokus borde ägnas åt att ge partiet en ungdomlig trovärdighet.
Tyvärr ser vi SSU:are en risk att socialdemokraterna missar det momentum som finns när lagen ska "toppas" inför nästa val. Vi ser ett parti med mycket få unga kandidater och ett parti som riskerar en sämre proportionalitet än vid föregående val.
SSU får höra beskrivningar av valberedningarnas arbete runt om i landet och vi förstår att det inte varit lätt för unga kandidater att ta sig in på listorna. Det finns en del positiva exempel, men vi är rädda att målet om 25 procent under 35 år inte kommer att nås.

Mer makt till unga
Vi uppmanar därför socialdemokraterna runt om i Sverige och på Gotland att se över sina listor. Under våren fastställs listorna på de socialdemokratiska partidistriktens och arbetarekommunernas årsmöten. Det finns fortfarande möjlighet att förbättra representationen på listorna.
Det spelar roll vem som har makten. Ungas utanförskap från de beslutande församlingarna har ett politiskt pris. Ungas frågor hamnar i skymundan. Sverige behöver en maktförskjutning till de ungas fördel.