För ett och ett halvt år sedan sänktes restaurangmomsen, bland annat för att skapa lägre priser och fler jobb i en bransch som anställer många unga. Ända sedan dess har det rasat en strid om beskrivningen av sänkningens resultat. Är det att ta pengar från gamla och sjuka och stoppa dem i krogägarnas fickor? Eller en bra reform som understödjer arbetslinjen?
På senare tid har rapporter bland annat från Statistiska Centralbyrån funnit att reformen alls inte har inneburit att det skapats så många jobb som regeringen hoppades. Reformens kritiker anser sig ha fått sina invändningar bekräftade.
Vad ska man tycka? Har krogmomsen inneburit att miljarder av offentliga medel har slösats bort?
För det första stör det mig att pengar beskrivs som bortslösade bara för att de inte har plockats ut i skatt.
Det talas i många olika sammanhang om hur mycket som sänkningen av krogmomsen "kostade".
Den är ingen kostnad. Sänkningen av krogmomsen har inneburit uteblivna intäkter – pengar som krogkunderna har fått behålla. Det kan inte beskrivas som en kostnad. Om man inte anser att alla pengar egentligen tillhör staten.
För det andra har restaurangbranschen inte bara fått en lättnad i form av momssänkningen. Kontrollen från myndigheterna har också skärpts, för att fler företag ska göra rätt för sig och följa spelreglerna. Jag tycker det är sunt, då konkurrensen kan bli väldigt snedvriden i en bransch med höga skatter och stora olagliga kryphål. Seriösa krögare och arbetsgivare har fått lättare att konkurrera.
Kanske har momssänkningen inte gett så många nya jobb som man hoppades. Men om man hade ökat myndighetskontrollen utan att samtidigt sänka skattebördan för restaurangbranschen, då hade man istället kunnat råka ut för att många jobb hade försvunnit.
Än har vi inte tillräckligt mycket information för att rätt kunna bedöma hur effektiv sänkningen av krogmomsen har varit som jobbskapande åtgärd. Men oavsett detta, så är det väl inte givet att det är en god idé att maximera skattetrycket i varje bransch. Och nuförtiden slipper vi åtminstone vanvettet att betala en hög moms om vi sätter oss och äter i en hamburgeria, men en låg moms om vi tar med oss maten därifrån i en påse.