Sänkt a-kassa och låglönejobb
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Alliansen vill med andra ord arbeta aktivt för att etablera en låglönejobbmarknad. På vägen dit är det tre områden som då står i fokus.
Tuff lönerörelse
Det första målet för högeralliansens systemskifte på arbetsmarknaden är att försvaga fackföreningarna. Under 2007 års avtalsrörelse ska nya löner förhandlas fram i en sannolikt redan innan tuff lönerörelse för miljoner löntagare.
De fackliga målen i 2007 års lönerörelse är givetvis att försöka få ut så stora reala löneökningar som möjligt. Men utfallet beror helt och hållet på den fackliga styrkan.
Alliansen vill redan till nästa år göra det dyrare att vara med i facket genom att slopa avdragsrätten för fackavgiften och höja egenavgiften till a-kassan.
Det skulle göra det dubbelt så dyrt för 100 000-tals fackliga medlemmar i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Dalarna, Gävleborg och på Gotland att vara med i facket.
Flera borgerliga partier vill också försvaga möjligheterna för fackliga stridsåtgärder vilket minskar förutsättningarna för att sätta tryck på arbetsgivarna.
Det andra målet för Reinfeldt-alliansen är att etablera en låglönemarknad. Genom att sänka a-kasseersättningen kommer de arbetslösa i runt om landet att tvingas att ta nya arbeten till väsentligt lägre löner än den som man hade tidigare.
10 000 kronor i månaden
En arbetslös som tidigare haft en lön på 15 000 kronor i månaden kan tvingas att söka ett arbete som bara ger 7 800. Syftet är att etablera en ny lönenivå runt 10 000 kronor i månaden.
Det är i ljuset av detta som man ska se deras förslag om så kallade "pigavdrag". Förslaget att införa ett skatteavdrag för redan välbeställda, som anlitar någon för att städa i hemmet eller klippa gräset i villaträdgården.
Det tredje målet för alliansens arbetsmarknadspolitik är att skapa en helt ny anställningsform för att komma undan all arbetsrättslig lagstiftning och kollektivavtalen.
Det vill man göra genom att göra det "tillåtet" för anställda att bli egenföretagare med bara sin tidigare arbetsgivare som kund.
Det kan i praktiken innebära att en arbetsgivare säger upp den anställde med enbart erbjudande om samma jobb, men då i rollen som egenföretagare.
Under de nästan 40 år jag varit fackligt organiserad och fackligt aktiv har jag aldrig tidigare upplevt en borgerlighet, som så tydligt markerat att målet är att skapa en ny låglönemarknad i Sverige.
Det är illa nog att en borgerlig regering kommer att straffa arbetslösa och sjuka med lägre ersättningar och öka klyftorna i Sverige. Det går att återställa ganska snabbt med ett riksdagsbeslut.
Arbetande fattiga
Värre är om de lyckas införa nya låglöneträskyrken, som en vanlig löntagare inte kan leva på. Arbetande fattiga, som inte kan leva på sin lön utan att ha minst ett par jobb.
Har detta väl blivit verklighet också i Sverige är det svårare att göra något åt och tar sannolikt rätt lång tid att återställa.
Det handlar också ytterst om vår framtida köpkraft och lönebildningssystem. Det finns nämligen inga lagar som garanterar någon minimilön.
Lönen avgörs av den fackliga styrkan i dragkampen med arbetsgivarna vid förhandlingsbordet.