För tredje året ordnade Gotlänningens Tryckeri AB i måndags en lokal mediedag. Under olika teman har vi bjudit in journalister, politiker, tjänstemän och andra medieintresserade för att lyssna till föreläsningar med ett efterföljande samtal.
Under 2011 delade Gotlänningens Tryckeri AB ut ett stipendium på 50 000 kronor för jämförande studier av mediesituationen på öar. Frilansjournalisten Ylva Carlqvist Warnborg, Skara, som fick stipendiet kunde i måndags berätta om sitt resultat i en mycket intressant föreläsning om medier på Gotland, Island och Åland.
Inbjudna var även regiondirektör Bo Dahllöf och landshövding Cecilia SchelinSeidegård som berättade om hur det var att vara offentlig person på en plats med så intensiv mediebevakning. De hade både ris och ros att dela ut till gotländska medier.
En skillnad mellan dem var att landshövdingen såg ett värde i två konkurrerande dagstidningar medan regiondirektören hellre såg "en genomarbetad dagstidning än två ´kvällstidningar´".
Den senare förhoppningen grusades ganska snabbt av Gotlands Allehandas förre redaktionschef senare chefredaktör Rolf K Nilsson.
som förklarade att en tidning knappast skulle få ta över resurserna från GT och GA. Den skulle snarare få en bemanning motsvarande vad dessa tidningar har var för sig i dag. Så gott som alla erfarenheter visar också att antalet prenumeranter minskar där tidningar försvinner och det bara finns en kvar på orten. Så det skulle inte ge högre kvalitet och högst sannolikt färre prenumeranter än man har tillsammans i dag.
Från journalistleden har vi i många år hävdat det självklara: att det inte är rätt väg att göra sämre produkter om man vill sälja mer tidningar. Detta har alltid besvarats från ägarhåll att vi "måste ligga ett steg före utvecklingen" där facit för utvecklingen stavas USA.
Nyligen har två potentater i mediebranschen kommit till en liknande slutsats som journalistkollektivet. Mats Svegfors (chefredaktör Svenska Dagbladet 1991-2000 och vd Sveriges Radio februari 2009-1 oktober 2012) och Anders Gerdin(chefredaktör Aftonbladet 1997-2007).
Mats Svegfors: "Vi som är mediechefer - nåja, jag var det fram till häromdagen - har alldeles för lätt att kompromissa med vår intellektuella hederlighet. Vi vill inte erkänna att neddragningar kostar kvalitet. Likväl är det uppenbart att så är fallet. Ett utslag av detta är att antalet specialreportrar minskar på alla redaktioner. Samtidigt ökar antalet "specialinformatörer", det vill säga de som ska manipulera verklighetsbilderna". (sr.se den 17/10).
Anders Gerdin: "Visst är det viktigt att hitta sätt att ta betalt för det journalistiska innehållet på nätet. Men framtiden ligger inte i tidningsfabriker som levererar samma innehåll till sina kunder". (Medievärlden 23/10).
Tänk om fler publicister i svenska medieföretag såg det som sin plikt att värna journalistiken mot de stora ägarbolagens vinstintresse.
Allra helst medan de fortfarande är i tjänst och inte först när de lämnat branschen.