Samhällsfarlig sjöbefälsstrejk

I brist på alternativ?Foto: Malin Attlin/Scanpix

I brist på alternativ?Foto: Malin Attlin/Scanpix

Foto: MALIN ATTLIN

Politik2010-03-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag gillar överhuvudtaget inte strejken som metod för att lösa konflikter på arbetsmarknaden. Den är alltför lik utpressning, och den som ofta får betala det högsta priset är tredje man, vanliga människor som egentligen inte är inblandade i konflikten.

Jag gillar verkligen inte när en sådan strejk riskerar att drabba Gotlands förbindelse till fastlandet. En strid om pensionsavtalet mellan Sjöbefälsförbundet, Sveriges Fartygsbefälsförening och Sjöfartens Arbetsgivarförbund kan leda till att en av de stora färjorna som trafikerar Gotland på grund av strejk måste tas ur trafik. Lagom till påsk!
Är det verkligen rimligt att fackliga organisationer lamslår eller skadar en hel regions kommunikationer med omvärlden? Jag tycker inte det.

Borde inte en sådan strejk kategoriseras som samhällsfarlig? Så borde det vara. Den är definitivt en torped i skrovet på en samhällsfunktion som är av absolut central betydelse för Gotland och gotlänningarna.
Tyvärr ska man inte göra sig överdrivna förhoppningar om att strejken kan stoppas på dessa grunder. Medlingsinstitutet gör ett kruttorrt konstaterande på sin hemsida:
"Enligt det så kallade Saltsjöbadsavtalet som undertecknades av LO och SAF (Svenska Arbetsgivareföreningen) 1938 ska frågan om en konflikt är samhällsfarlig eller ej avgöras av en arbetsmarknadsnämnd med företrädare för parterna. Denna nämnd har hittills inte avbrutit någon konflikt."
Nämnden har inte inskridit till allmänhetens försvar en enda gång på över 70 år! Jag gissar att det kan ha en viss betydelse i sammanhanget, att nämnden är partssammansatt.

Dessutom tycker jag att Sjöbefälsförbundet och Fartygsbefälsföreningen försvarar en sjuk sak. De surrar sig vid masten för att försvara rätten till pension vid 60, samtidigt som vi lever mycket längre och friskare än när avtalet skrevs. Och arbetsmiljön har också förbättrats avsevärt. Extra destruktiv framstår denna inställning när man dessutom betänker att allt fler fartyg flaggas ut och registreras i andra länder.