Sällskapa inte med Saudiarabien
Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vem är det som beter sig idiotiskt? Det är ett helt år sedan regeringen försökte få igenom den här lagen första gången. Den gången kunde opoositionen blockera beslutet, men det var helt uppenbart att det fanns ett stort motstånd mot FRA-lagen inom alliansen. Och ändå har man bara låtit detta år passera. Ändå har man bara kört på och räknat med att man bara skall kunna rulla över motståndet. Regeringen har sig själv att skylla. (Det var komiskt när försvarsminister Sten Tolgfors under gårdagens riksdagsdebatt frågade oppositionen varför DEN varit passiv i frågan under året.)
Vem är det som är orealistisk? Är det inte de som hävdar att allt underrättelsematerial som samlas in bara kommer att användas på det sätt som är avsett. När vi vet vet en del och anar ännu mer om hur det egentligen har brukat gå till.
Vem är det som felinformerar, när de hävdar att Sverige bara formaliserar vad alla andra länder ändå redan ägnar sig åt? Sökmotorn Googles integritetexpert Peter Fleischer säger till tidningen Internetworld:
- Vi har kontaktat svenska myndigheter för att ge vår syn på förslaget och vi har gjort det klart att vi aldrig kommer att placera några servrar innanför Sveriges gränser om förslaget går igenom.
Fleischer tycker också att lagförslaget "är sprunget ur en tradition inledd av Saudiarabien och Kina och hör helt enkelt inte hemma i en västerländsk demokrati".
Varför skulle han reagera så om alla andra länder agerade som Sverige?
(Läs mer här: http://peterfleischer.blogspot.com/2007/05/sweden-and-government-surveillance.html)
På sin egen blogg avslutar Feischer ett mycket kritiskt inlägg med:
- Det vore en sorglig dag för Sverige om landet inför Europas mest privatlivskränkande lagstiftning och därmed placerar sig självt i den globala internetekonomins utmarker. Missförstå mig inte, jag älskar Sverige. Det är därför jag bryr mig.
Under gårdagens riksdagsdebatt sjöd ryktena. Först påstod centerns gruppledare Roger Tiefensee att alla centerns ledamöter enats om att rösta på partilinjen. Men det tillbakavisade strax FRA-kritikern Fredrick Federley (c). Svenska Dagbladet hade kommit över att mail där Karl Sigfrid (m) skrev att han skulle rösta mot förslaget i dagens omröstning. Själv ville han inte kommentera mailet, men där stod att han tyckte att FRA-frågan är viktigare än hans egen politiska karriär.
På SvD:s hemsida tillfrågades läsarna om de tyckte att ledamöterna skulle rösta enligt partilinjen i FRA-frågan, eller efter sin egen övertygelse. När jag kollade resultatet ansåg 89 procent att riksdagsledamöterna skulle rösta efter eget huvud och samvete.
Kanske blev situationen klarare under kvällen, men i skrivande stund är det svårt att gissa hur omröstningen kommer att gå.
Men oavsett om regeringen vinner eller förlorar omröstningen, så är det regeringen som skall lastas för utgången.
Förlust vore pinsamt. Men vinst vore skrämmande.