När jag i början av 1970-talet flyttade till Gotland hamnade jag rakt in i ett viktigt utbildningsprojekt om säkrare jobb, som Olof Palme hade skapat förutsättningarna för. Främst handlade det om att ge skyddsombuden, som arbetskamraterna och facket utsåg, makt att sätta kraft bakom orden gentemot arbetsgivarna.
En viktig bit var att alla skyddsombud och arbetsledare, skulle få utbildning på betald arbetstid. Under några år kom jag att leda en massa studiecirklar om hur man gemensamt kunde få bättre arbetsmiljö på de gotländska arbetsplatserna. Kunskap är viktigt för att kunna lagar och sätt att göra arbetsmiljön säkrare. Framför allt den fysiska arbetsmiljön, men också den psykiska. Stress och underbemanning ger inte bra arbetsmiljö. Det ökar sjukskrivningstiderna.
Den andra biten handlade om att skyddsombuden fick ökad makt. De hade rätt att på arbetstid kolla arbetsmiljön och de hade rätt att stoppa farliga arbetsplatser. Och kalla på en arbetsmiljöinspektör. Hotet att stoppa arbetsplatser behövde sällan användas, men det var ett bra påtryckningsmedel.
Jag hade förmånen att följa arbetsmiljöns förändring på den stora Ericsson-fabriken i Visby. De stora stansmaskinerna, där fingrar och annat kunde försvinna och bullret som förstörde hörseln, försvann under en femårsperiod. Och de farliga kemiska processerna byggdes in, så ingen skadades av syrabaden. Detta arbetsmiljöarbete gjorde stora framsteg på grund av den ökade kunskap och makt som skyddsombuden fick.
Jag stor att alla arbetsmarknadslagar, men främst de om skyddsombuden, hade avgörande betydelse för arbetslivets förändring under 1970-talet. Tack vare Olof Palme och Socialdemokraternas samarbete med LO och de andra facken. Sedan tappades denna viktiga del bort. Och idag har arbetslivet utvecklats till att behandla de anställda som slit och slängfigurer. Många yrkesgrupper, särskilt inom kvinnodominerade yrken, har krav på arbetstider dyngnet runt.
Den här gången är TCO- och Saco-medlemmar lika hårt drabbade som de inom LO. En modern Socialdemokrati måste tillsammans med facken hitta lagstiftning och regler som ger säkrare arbetsmiljö. Det är en viktig fråga i dagens verklighet för väldigt många.