Säkerhet i Östersjön
Ständigt finns minst 2000 fartyg i rörelse i Östersjön. Många oljefartyg och det finns även transporter av radioaktivt avfall. När Sjöcentralen i Visby var bemannad och i full gång hade de full koll på alla fartyg.
Foto: PATRICK PERSSON / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Östersjöstrategi. EU-minister Birgitta Olssons statssekreterare Amelie von Zweigbergk var på ön nyligen och då tryckte den gotländska Östersjöenheten på för att få bli ett kontaktorgan för samarbetet mellan Östersjöländerna. Det är bra att Östersjöenheten håller sig framme, så Gotland kan få en framträdande roll i genomförandet av EU:s Östersjöstrategi.
Tyvärr har den borgerliga regeringen missat en självklar och viktig möjlighet att göra Gotland till ett säkerhetscenter för alla transporter i Östersjön. Gotsam är nedlagt, liksom Sjöcentralen. De olika myndigheterna kör sina egna lopp. Försvaret la ner Sjöcentralen trots att den skulle kunna spela en avgörande roll för säkerheten i Östersjöregionen.
En viktig del i EU:s Östersjöstategi handlar om säkerhet och trygghet i regionen. Ständigt finns minst 2 000 fartyg i rörelse i Östersjön. Många oljefartyg och det finns även transporter till sjöss av radioaktivt avfall. När Sjöcentralen i Visby var bemannad och i full gång hade de full koll på alla fartyg. Om den politiska viljan funnits hade regering och riksdag istället byggt ut Sjöscentalen till en trafikledningscentral för all fartygstrafik i Östersjön. Då kunde kollisioner mellan oljetankers och fartyg med radioaktivt avfall undvikas.
Den borgerliga regeringens ambition för Sveriges del i genomförandet av EU:s Östersjöstrategi är minimal. Inga egna pengar ska satsas och viljan att sätta tryck på de svenska myndigheterna att samarbeta som de gjorde i Gotsamprojektet saknas.
Jag ser fram emot en rödgrön regeringen som inrättar ett säkerhetsdepartement, som systematiskt tvingar alla myndigheter att samarbeta. Så vi får största möjliga säkerhet mot fartygskollisioner, oljeutsläpp, brottslighet över gränserna, och att vår sårbarhet minskar för att el, tele och internet ska slås ut.
Med Håkan Juholt (s) som säkerhetsminister får vi sannolikt ett säkerhets- och trafikledningscenter i Visby för Östersjöns fartygstrafik. Och Sidas Östersjöenhet kan ingå i detta myndighetssamarbete i Östersjöregionen.