Sahlin lämnar in

Mona Sahlin avgår som partiledare. Ny utses på kongress i mars.

Mona Sahlin avgår som partiledare. Ny utses på kongress i mars.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Politik2010-11-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Efter en rad möten igår och den uppskruvade offentliga debatten om Socialdemokraternas krisläge, så meddelade Mona Sahlin igår att hon avgår som partiledare. Hon inser att den förnyelse som krävs av partiet, inte bara handlar om politikens innehåll utan också om personfrågorna. Därför får partifolket nu möjlighet att på en kongress i slutet av mars välja en ny partiledare. Och sannolikt får även kriskommissionen, som ska se över partiets politik, uppgift att snabbare komma med inriktningar.
Det är naturligtvis inte bra att Socialdemokraterna nu har en lame duck ledare, det vill säga en partiledare som ska avgå och inte kan och ska ta några radikala initiativ. Osäkerheten om partiets politik ger också en svag oppositionsroll. Men likväl är allt detta nödvändigt. Nu kommer naturligtvis spekulationer och strider gå igång om vem som ska bli ny partiledare. Det är lättare att räkna upp vilka som absolut inte kan och ska bli partiledare, än de som är starka kandidater.
Det finns dem som hoppas att denna kaotiska kris för Socialdemokraterna ska innebära partiets undergång. Men så blir det naturligtvis inte. Partiet har en uppgift, nämligen att transformera och nutidsanpassa sitt socialdemokratiska samhällsförändrarprojekt till dagens och framtidens samhälle. Det handlar om att driva en offensiv politik för ekonomisk tillväxt, social trygghet och ekologisk uthållighet, som tyske partiledaren Sigmar Gabriel sagt. Och en viktig del som, glömts bort är roten till många sjukskrivningar och utslagningen, nämligen förhållandena i arbetslivet. Statsvetaren Bo Rothstein skriver i senaste Tiden att grundorsaken till de många sjuka är förhållanden i arbetslivet. De blir inte sedda, har inget inflytande, blir inte respekterade och lever under en allt större stress. Socialdemokraterna genomförde i början av 1970-talet en revolution för bättre arbetsmiljö med stärkt makt för skyddsombuden. Det är dags för något likande.
Genom Mona Sahlins avgång kan förändringsarbetet förhoppningsvis handla om både partiledning och politikens innehåll. Det handlar om att hitta ett ledarskap som har förmåga och vågar genomföra det socialdemokratiska projektet med det jämlika samhället med generell välfärdspolitik, som gynnar alla medborgare.