Sahlin försöker hjälpa efterträdare

Gav råd till förtroenderåd.Foto: Sören Andersson/SCANPIX

Gav råd till förtroenderåd.Foto: Sören Andersson/SCANPIX

Foto: SÖREN ANDERSSON

Politik2010-12-06 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I en tidigare ledare skrev jag, med glimten i ögat, att Mona Sahlin borde sitta kvar men resten av partiet borde avgå.
Intrycket av att rörelsen aldrig gav Mona Sahlin chansen att bli en framgångsrik partiledare förstärktes av Socialdemokraternas valanalys som presenterades i fredags, och av förtroenderådets möte i lördags.

Bland annat gjorde hon helt klart att hon aldrig önskade att Vänsterpartiet skulle ansluta till det samarbete hon redan etablerat med Miljöpartiet. Det var en relation som hon blev påtvingad av sitt eget parti, och det blev både black om foten och sänke i valrörelsen.

Men även om Mona Sahlin har anledning att känna sig bitter, så försöker hon ändå göra sitt bästa för att ge sin efterträdare en bättre chans än hon själv fick. I anförandet vid förtroenderådet uttryckte hon flera kontroversiella ståndpunkter som, om partiet tar hennes råd, skulle göra Socialdemokraterna bättre rustade att utmana alliansen om makten i valet 2014.

Bland annat vill Sahlin tidsbegränsa A-kassan och satsa mer resurser på bättre stöd under den första tiden som arbetslös.
Mer pengar till tillfälligt arbetslösa. Och en stupstock för långtidsarbetslösa. Det är nästan som om förslaget var en del av alliansens arbetslinje. Ett förslag av den typ som S-företrädare brukar avfärda med argument som: "Det finns INGEN som går arbetslös frivilligt."

Återigen återkom Sahlin till att bara en av fem av dem som arbetar röstade på Socialdemokraterna. Och hon konstaterade:
- Vi kan inte ha en skattepolitik som skrämmer bort väljare. Vi kan inte ha en valrörelse där vi möter människor som säger att jag röstar på er trots att jag har jobb och mår bra. Vi kan inte bara ha en politik för när livet är jobbigt.

Det finns i huvudsak två vägval för Socialdemokraterna. Vägen mot mitten. Eller vägen mot en mer profilerad vänsterposition. Mona Sahlin pekar mycket tydligt mot den förstnämnda.
Kan partiet utse en ny ledare och ge honom eller henne mandat att följa denna linje. Eller kommer det bli så att man inte gör något vägval den här gången heller?