Så räddar man inte ansiktet

Justin Trudeau (i mitten) på fest i april 2001.

Justin Trudeau (i mitten) på fest i april 2001.

Foto: TT

Politik2019-09-21 05:02
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sveriges sämsta regering någonsin presenterade i veckan en budget som nästan inte alls adresserar de allvarliga problem Sverige står inför. Budgeten har med rätta kritiserats av den borgerliga oppositionen. Det borde vara en viktig tid nu för opinionsbildning. Men i stället kan man läsa i Expressen om hur Ulf Kristersson,  Ebba Busch Thor och Nyamko Sabuni för till Tel Aviv för att fira festfixaren Micael Bindefelds 60-årsdag på hans bekostnad tillsammans med 140 personer ur det som beskrivs som "den svenska kändiseliten".

Jag har väl inte precis hemlighållit att jag har starka invändningar mot hur Annie Lööf och Centerpartiet valt att agera på senare år och i synnerhet sedan valet. Men likaledes inbjudna Annie Lööf hade denna gång det goda omdömet att stanna hemma med förklaringen att hon behöver arbeta.

Själklart ska inte partiledarjobbet vara så omänskligt att man inte kan gå på en kompis 60-årsskiva. Men Micael Bindefelds skiva skiljer sig ju rätt mycket från snittet avseende form, innehåll, omfång och publicitet. Man kan väl också fundera över hur "nära vänner" Bindefeld kan vara med SAMTLIGA borgerliga partiledare.

Rapporterna från kändisfesten i Tel Aviv skadar både budskap och budbärare, åtminstone för de två partiledare som befinner sig i opposition. De tar skärpan från allvaret i deras beskrivningar av tillståndet i landet. Och det sätter frågetecken för hur angelägna de egentligen är att ta över regeringsmakten så att de kan bedriva en annan och bättre politik än den undermåliga budget som sittande regering nyss har presenterat.

Man anar ju på goda grunder ett betydande missnöje i regeringspartiernas egna led. Främst inom Socialdemokraterna och Liberalerna. Men var ska de som är missnöjda med regeringssamarbetet och den förda politiken ta vägen om de vill överföra sina sympatier till partier som står utanför regeringen? När partiledarna i samband med budgetpresentationen (Kristersson flög i egen regi dagen efter) drar till Israel för att fira en festfixare så stärker de ju inte precis sina aktier, vare sig när det gäller att vinna väljare eller förtroende.

Kanadas politiskt korrekte premiärminister Justin Trudeau kokar nu i sin egen soppa på grund av gamla festbilder där han bär så kalla "blackface". Bindefelds fest hade "arabiskt tema". Jag bävar för bilderna som kan dyka upp.