Så kan man skapa de nya hyresrätterna

Något för bomarknaden. Vissa typer av maskar kan föröka sig genom delning. En delad mask kan bli två nya.Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX

Något för bomarknaden. Vissa typer av maskar kan föröka sig genom delning. En delad mask kan bli två nya.Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX

Foto: HASSE HOLMBERG

Politik2011-01-22 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Igår skrev GA om bostadsköerna på Gotland, en nyhet som också följs upp med fler artiklar.

Vad göra? Hur får man balans på marknaden?

Först måste man bli överens om vad man menar med balans. Det kommer allt att vara fler som vill ha billiga centrala hyresrätter än det finns tillgängligt.

Det är så gott som omöjligt att få balans mellan tillgång och efterfrågan på en marknad där priset är reglerat. Vilket gör att den som kommit över lägenheter i begärliga lägen hänger sig kvar.

Hur många är det inte i Visby som har besittningsrätten till hyreslägenheter som de egentligen inte behöver eller använder själva längre?

Hyrorna i nya lägenheter sätts friare. Men om bygget ska finansieras så blir hyrorna för höga, speciellt i jämförelse med det befintliga beståndet. Så det byggs inga hyresrätter.

Inom politiken kommer titt som tätt utspel om att det minsann går att bygga nya billiga lägenheter. De som påstår detta har allt kvar att bevisa.

Bostadsrätterna breder ut sig på hyresrättens bekostnad. Från tre olika utgångspunkter är det faktiskt bra.

För det första är det bra om fler äger sina bostäder. Det ger ökad egenmakt, säkerhet och oberoende.

För det andra ger det ökad rörlighet. En bostadsrätt kan säljas och köpas på en öppen marknad. Hyresrätter kan innebära krångliga bytesaffärer och rent av svarta pengar.

För det tredje är det ju ett resultat av en affär mellan bostadsrättsförening och hyresvärd som förhoppningsvis är bra för båda parter.

Men naturligtvis innebär det också problem där köerna till hyresrätter är långa. Det blir svårt för unga och nyinflyttade att hitta första bostaden.

Att köpa sin egen bostad är ju också förknippat med lån och kostnader som somliga har svårt att bära. När det inte finns några tillgängliga hyreslägenheter - ja, då har de helt enkelt ingen bostadsmarknad.

Att återinföra byggsubventioner i stor skala löser inga problem, men skapar nya. En friare hyressättning skulle lösa en del av problemen. Dessutom tror jag att man måste följa Norges exempel och öka utbudet av lägenheter på ett sätt som framför allt skulle skapa nya små lägenheter, som är största bristvaran för unga.

I Norge fick privatpersoner rätt att hyra ut upp till hälften av sina bostäder skattefritt. Det har gett stora effekter. Men hjälp av små investeringar - till exempel en ny vägg och ett nytt kök, har stora bostäder blivit två mindre. De som inte har behov av så stor bostad längre och som skulle vilja bo billigare, kan bo kvar och bli hyresvärdar.

Dessa lägenheter utgör nu en betydande del av Norges hyresrätter. Hälften, enligt Svenska Dagbladet. Och den uppgiften kommer från hösten 2009.

En sådan reform ger mer effekt än om Gotlandshem försöker klämma ur sig några svindyra hyresrätter till. Är det någon som är sugen på att dubbla antalet hyresrätter på Gotland?