LIBERAL KOMMENTAR
Den 17-årige prefekten vid internatskolan St Edwards i anrika Oxford drömmer om att bli lärare (Fokus, 22/3). Det gör inte hans generationskamrater bland toppstudenterna i Sverige. Här är söktrycket så lågt att nästan vem som helst kan bli antagen till lärarutbildningen (Dagens Nyheter, 27/3).
Det betyder inte att de 123 personer med det lägsta resultatet på högskoleprovet, som antogs till utbildningen i höstas, nödvändigtvis kommer att lyckas ta examen och snart dyka upp i ett klassrum nära dig. Samtidigt ger det en bild av läraryrkets bungyjumpartade fall i statusligan.
Det handlar inte enbart om att lärarna har haft en betydligt sämre löneutveckling än många andra yrkesgrupper. Det handlar även om att läraren, från att ha haft en ledande position i klassrummet, har omvandlats till en kommuntjänsteman med administrationsansvar. De epitet som länge förknippades med lärarrollen – makt och en hög grad av självständighet – är numera kraftigt avlövade. Lärarna ses i många fall snarare som en serviceinstans, än som en utbildare av nästa generation. Om inte det, tillsammans med en skral löneutveckling, inverkar på yrkets status – och därmed även på söktrycket till utbildningen – skulle det i det närmaste vara en sensation.
Självklart påverkar lärarnas yrkesroll elevernas resultat. Inte bara för att talanger väljer bort läraryrket, utan även för att de flesta människor, vilket inkluderar både elever och föräldrar, har mer respekt för en lärare med hög status än för en med låg. Kombinerat med att föräldrar uppmanas att engagera sig i sina barns skolgång gör det att en del förväntar sig att lärarna ska göra som de blir tillsagda, i sann ”kunden har alltid rätt”-anda. När skolresultaten därefter sjunker ytterligare, följer lärarnas status med, eftersom bilden av lärarnas bristande kompetens förstärks. Då väcks många föräldrars oro, vilket gör att de ifrågasätter lärarna ännu mer – allt i en spiral som är svår att bromsa när den väl har tagit fart.
Det visar hur komplex frågan om hur vi ska kunna höja resultaten i den svenska skolan är. För det är egentligen inga nyheter som avslöjas i Dagens Nyheters pågående skolgranskning. Däremot pekar artikelserien på vikten av att göra flera saker samtidigt: Höja lärarlönerna, förbättra lärarutbildningen, låta lärarna ägna sig åt undervisning och göra dem till chefer i klassrummet. Efter det kommer lärarstatusens bungyjumplina, så småningom, att vända uppåt.
Först då – inte förr – exploderar antalet ansökningar till lärarutbildningen. Och med det kommer förhoppningsvis även resultaten.