Så bygger man inte upp ett förtroende

Byggdrömmar i kras?Foto: Mohammad abu Ghosh/scanpix

Byggdrömmar i kras?Foto: Mohammad abu Ghosh/scanpix

Foto: MOHAMMAD ABU GHOSH

Politik2011-03-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Man kan sällan veta vad ett löfte är värt, men det är ofta tydligt vad det kostar. I veckan var det tydliga besked från byggnadsnämnden. Bygglovstaxan blir brutalt mycket högre.

Det är inte bra för någon. Det blir ytterligare en belastning för dem som vill bygga. Om de bestämmer sig för att avstå så kommer färre "begagnade" bostäder ut på marknaden. Konkurrensen om bostäderna ökar. Och Gotland får ännu svårare att locka nya invånare. Vilket Region Gotland inte borde gilla, om det där målet om 65 000 gotlänningar fortfarande gäller.

Men vems fel är det att byggloven blir så mycket dyrare? Det är inte helt lätt att reda ut.

Nämnden anger att den nya plan- och bygglagen, som ställer större krav på kommunerna, är orsaken till att avgifterna höjs. Och även om den nya lagen ställer krav på att bygglov ska behandlas hyggligt snabbt, så HAR det också blivit mer att göra för kommunerna.

Det är inte så lite ironiskt, att propositionen som förelades riksdagen i mars i fjol hette "En enklare plan- och bygglag, 2009/10:170". Snacka om falsk marknadsföring.

Men är det bara den nya lagens fel, att bygglovsavgiften ökar så mycket på Gotland?

Det är inte bara Gotland som måste höja bygglovstaxan med anledning av den nya lagen. Det gäller alla kommuner, hävdades det från byggnadsnämnden.

Det är sant. När jag surfar runt på nätet för att kontrollera vad som faktiskt händer i andra kommuner, så är det mycket riktigt många som höjer sina bygglovsavgifter. Men hur mycket höjer de med?

Tidningen UNT skriver om Östhammars kommun.

"En ny plan- och bygglag kommer att träda i kraft den 2 maj i år och det är med anledning av den som nämnden nu beslutar om den höjda taxan.
Den nya taxan innebär att bygglovsavgiften för en nybyggd villa höjs med 30 procent."

Karlskrona kommun höjer avgiften från cirka 15 000 till ungefär 26 000 kronor för en vanlig villa. Det är en höjning med drygt 70 procent.

I Kalmar kommun är förslaget att höja bygglovsavgiften för en villa från 10 664 kronor till 14 381 kronor, ungefär 35 procent.

I Vimmerby ska det preliminärt kosta 14 000 kronor, mot tidigare 9 000.

De flesta höjer alltså inte avgiften lika mycket som Region Gotland planerar att göra. Det finns i och för sig också enstaka exempel på motsatsen. Oskarshamns-Tidningen skriver om hur Högsby kommun höjer avgiften med nästan 400 procent.

En bov kan vara Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) modeller för hur avgifterna ska beräknas. Kommunerna är ännu osäkra på vad den nya plan- och bygglagen kommer att innebära för dem. De förlitar sig därför på SKL, och deras modell kan innebära att avgifterna blir mycket högre än vad som egentligen är nödvändigt för att bekosta bygglovsverksamheten.

Därför tycker jag att det är oklokt av byggnadsnämnden att chockhöja bygglovsavgiften innan man är klar över vad de verkliga kostnaderna blir. Hade det inte varit bättre att fara mer varsamt fram, genomföra en mindre höjning och sedan försöka skapa en så effektiv bygglovshantering som möjligt?