Vänsterpartiet deklarerade i går på insändarplats sin inställning till privata inslag i välfärden.
Om det nu var någon som kände sig osäker på hur partiet ser på konkurrensutsättning av kommunal verksamhet.
Från Socialdemokraterna är man mer nyanserad och säger att varje ärende ska prövas för sig. Ser man till den konkreta politiken för den rödgröna majoriteten så är det Vänsterns linje som gäller.
Att äldreboendet Pjäsen tas tillbaka i kommunal regi utan upphandling motiveras av både S och V med att vi inte ska acceptera privata storföretag som struntar i kvaliteten, personalomsorg och har som enda syfte att fördela skattepengar till Caymanöarna.
Det finns ingen som tycker att det är en god idé. I nästa andetag konstaterar alla att just Pjäsen i och för sig fungerar jättebra, med högre kvalitet än kommunens egen verksamhet, dessutom till en lägre kostnad.
Ändå är det skandalerna på Koppargården som är orsaken till att Pjäsen utan prövning återtas i regionens regi.
Under 2011 uppgick vård- och omsorgsföretagens vinstutdelning till 1,9 procent av omsättningen, eller 1,6 miljarder kronor. Av det sammanlagda resultatet efter skatt på 4,5 miljarder kronor återinvesterades 3 miljarder i företagen. Det visar en genomgång av samtliga 10 700 företag i branschen som Vårdföretagarna presenterade i går. Ser man till medborgarperspektivet, som så gott som aldrig nämns av S och V, väljer allt fler privata alternativ.
"En överväldigande majoritet av företagen i sektorn är småföretagare. För dem är vinstutdelningen ofta en del av den lön de inte vågade ta ut ur företaget tidigare under året" säger Håkan Tenelius, Vårdföretagarnas näringspolitiske chef.
Hanteringen av företagen i Visby när det gäller parkeringsavgifterna är lika dubbeltydig. Utåt beskriver politikerna att de har en ständig dialog med företagen och att de gått dessa till mötes i den modell som gäller.
Visby Centrum förklarar å sin sida att alla initiativ till dialog har skett genom dem och att återkopplingen varit obefintlig. Magnus Larsson och Roger Hammarström skriver i ett pressmeddelande att de tycker det är minst sagt märkligt att politiken säger att det gällande p-systemet har gått handlarna till mötes.
Teori och praktik.
Vill man ha någon som helst trovärdighet gäller det att låta dessa två gå någorlunda hand i hand.
Jag säger inte att allt var frid och fröjd under förra mandatperioden, verkligen inte. Men inställningen till näringslivet var en helt annan. Nu stängs dörr efter dörr utan andra förklaringar än ideologi och helt utan konsekvensanalyser eller kostnadsberäkningar.
Då får man också tala klarspråk från regionledningen att det är den linjen som gäller och inte ge sken av något annat.