S och KD under isen

Efter SCB:s opinionssiffror måste Socialdemokraterna lyfta sig i håret för att komma över 30 procent igen. Är det vad partisekreterare Carin Jämtin menar med sin gest?

Efter SCB:s opinionssiffror måste Socialdemokraterna lyfta sig i håret för att komma över 30 procent igen. Är det vad partisekreterare Carin Jämtin menar med sin gest?

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Politik2011-12-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

SCB:s siffror om väljaropinionen är inte överraskande. Den mest tillförlitliga mätningen bekräftar det som andra mätningar redan visat. Nämligen Socialdemokraternas tillbakagång och att Kristdemokraterna ligger kvar under fyra procent, som är gräns för att komma in i riksdagen. Det är dessa två partier som är under isen.

Socialdemokraterna brukar vara över 30 procent och tävla med Moderaterna om att vara största partiet. Och Kristdemokraterna kan snart ta bort t:et i sitt namn och kalla sig Krisdemokraterna. De befinner sig både i ledarkris och politisk kris. Klämda av de i allt bestämmande Moderaterna.

Räknar vi ihop opinionssiffrorna för de två blocken som om det vore val idag, så får de tre borgerliga partierna 44,5 procent och de tre rödgröna 44,6 procent. Det blir alltså ett jämviktsläge med KD utanför riksdagen och Sverigedemokraterna som verkliga vågmästare, som med sina röster kan avgöra vem som ska regera och vilka förslag som ska gå igenom i riksdagen. Men nu är det inte val idag. Tack och lov.

Socialdemokraternas problem beror inte bara på Håkan Juholt. Även om det i denna mätning har stor betydelse med allt ifrågasättande av Håkan Juholt. Problemet är stämningen i partiet och partiets självbild. De måste inse att de inte är ett 40-procents regeringsparti längre, utan i bästa fall ett 35-procentsparti. Och att de är i opposition. De måste förhålla sig till verkligheten och vad väljarna upplever och tycker, mer än vad Moderatregeringen och partikamraterna tycker. Något som påverkar väljaropinion negativt är när Socialdemokraterna bråkar internt. På ett fult sätt. Däremot uppskattas öppen debatt om politiska sakfrågor, som berör medborgarnas vardag och trygghet.

Det viktiga är kvaliteten i vården för äldre. Idag tar direktörer och riskkapitalister de pengar, som ska gå till bra vård och omsorg om våra äldre. Den som vanvårdar djur kan åka i fängelse, men en som vanvårdar äldre, kan få bonus. Då borde Socialdemokraterna ha ett guldläge att visa sin förmåga till uppskattad politik och en förtroendefull regeringsförmåga.

Socialdemokraterna har ett jättejobb kvar och Kristdemokraterna kan väl bara hoppas på sympatiröster från Moderatväljare för att bli kvar i riksdagen.