S-märkt välfärd är kommunal

Politik2010-05-31 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vänsteralliansen är obekväm med privatiseringar, avknoppningar och entreprenadlösningar. Vänsterpartierna ställde sig på bromsen vid kommunstyrelsens sammanträde i torsdags, i en votering om det fortsatta arbetet med att konkurrensutsätta kommunal verksamhet.

Speciellt på Gotland är det oerhört viktigt att kommunen släpper in näringslivet i produktionen av skattefinansierade tjänster.
Offentliga sektorn är en mycket dominerande arbetsgivare på ön.
Och genom konkurrensutsättning kan man också få ut mer av varje skattekrona.

Men vänstern har ett problematiskt förhållande till vinstdrivande företag. Det illustreras exempelvis av inställningen till friskolor som går "för bra". Men ett ännu tydligare exempel är det snedsteg Socialdemokraterna gjorde sig skyldiga till tidigare i år.

Vid ett flertal tillfällen hamrade ledande socialdemokratiska företrädare ut budskapet att 25 000 välfärdsarbetare "försvunnit" ut välfärdsproduktionen. Vart hade de tagit vägen?
Men vid närmare granskning visade det sig att partiets beräkning val felaktig. Och det berodde på en blind fläck i partiets världsbild.

Socialdemokraterna räknade bara dem som är anställda av kommunerna. Alla de som arbetar i privat verksamhet med att producera välfärd åt kommunerna och deras invånare - de räknades inte.
Det innebär att när en vårdcentral privatiseras - då slutar Socialdemokraterna att räkna läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som "välfärdsarbetare". När kommunen lägger ner en skola och en friskola går in och dess ställe, då räknas lärarna inte som välfärdsarbetare längre.
När ett privat hemtjänstföretag tar över en kommunal verksamhet, då är de som bistår med omsorg, mat och städning inte välfärdsarbetare längre. Enligt Socialdemokraterna.