I måndags skrevs historia i Norge. Inte för att de borgerliga partierna gick framåt i valet, utan för att det var premiär för e-röstning till Stortinget. Norska väljare, i tretton utvalda kommuner, kunde lägga sin röst via internet.
Norge är först i Norden med e-röstning. Redan 2011 testades det i ett antal kommuner i samband med kommunalvalet. Inför valet till Stortinget anslöt sig fler kommuner. Och det verkar ha blivit en hit. Norrmännen tycks uppskatta det digitala alternativet. Inför valet hade hela 70 000 valt att förhandsrösta på nätet.
Möjligheten att införa ett liknande i system i Sverige har diskuterats till och från. Senast i våras aktualiserades frågan i samband med vallagskommitténs utredning om bland annat e-röstning. Den parlamentariska kommittén kom dock fram till att frågan bör skjutas på framtiden. Tidigast 2018 skulle det kunna bli aktuellt med e-röstning, och då på prov. På klassiskt svenskt manér ansågs det behövas en rejäl utredning innan frågan kunde avgöras.
Det är lätt att beklaga sig över evighetsmaskinen som är den svenska byråkratin. Det tycks som att varenda utredning utmynnar i en ny utredning. Men just i det här fallet finns det faktiskt all anledning att undersöka det hela närmare innan något slutgiltigt beslut fattas.
E-röstning väcker en rad frågor, framförallt sådana av praktisk och etisk karaktär. Kan det leda till att människor som är i beroendeställning gentemot någon annan tvingas rösta på ett specifikt parti? Går det verkligen att skydda väljarnas integritet på internet? Är det möjligt att garantera valhemligheten vid e-röstning?
Förvisso finns det praktiska fördelar med att rösta på nätet. Det skulle möjligtvis kunna öka valdeltagandet. Dessutom är det lätt, snabbt och smidigt att rösta via nätet. Demokratin är bara ett knapptryck bort. Om integritetsfrågan löser sig är det ju fritt fram!
Att kunna rösta genom att slå på sin laptop vore onekligen bekvämt. Medan man ändå håller på kan man ju passa på att kolla Facebook, hur det går för ens aktier och uppdatera sig angående det senaste kändisskvallret.
Men att rösta bör inte reduceras till en fråga om bekvämlighet. Det rör sig inte om en kundundersökning som ska fyllas i så snabbt som möjligt för att vinna en biocheck. Rösträtten är ett av de viktigaste demokratiska instrumenten vi har. Det är en rättighet som inte bör tas för given. Den bör behandlas med respekt.
Det finns alldeles för många risker förknippade med e-röstning. Valhemligheten skulle kunna sättas på spel. Det är dessutom tveksamt huruvida fler faktiskt skulle rösta. I Sverige är valdeltagandet högt. Och det finns få hinder som omgärdar röstandet i dagsläget. Dessutom skulle det förta den symboliska innebörden av att rösta.
Att införa röstning via nätet skulle kunna snarare skapa nya problem än att lösa gamla.