Röstar vi hellre bort än in?
Foto: Söderlund Tommy
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
De flesta vet också att det råder begränsade möjligheter att utforma de kommunala verksamheterna. Man måste hålla sig inom de ekonomiska ramarna, den insikten har alla partier utom möjligen vänsterpartiet. Det finns saker man är tvungen att göra enligt lag, det finns annat som man kanske inte är tvungen att göra men som det ändå finns en bred uppslutning kring att man vill göra.
Som exempel kultur- och fritidsområdet.
Därför måste man profilera sig i olika frågor för att sticka ut och visa att man driver egna frågor när man jobbar i opposition.
Bussiga kortet, Södra Hällarna, den kommunala tomtkön.
Även alliansen profilerar sig nu inför valet. Moderaterna vill till exempel slåss för att undanröja sina egna beslut (p-avgifter) samt göra det lagligt att under ordnade former köra väldigt fort på vanliga vägar i vanliga bilar.
Det talas om allianser som spricker och koalitioner som kommer överens för att nästa dag vara oense igen.
Det är så klart balansen inom de båda blocken som man vill påverka genom att profilera sig och få flest röster så man får majoritet över sina vänpartier. Det blir så klart skillnad om det är moderaterna eller centern som har ordförandeskapet i Gotlands kommun.
Inom det andra blocket får socialdemokraterna med stor sannolikhet kämpa för makten med miljöpartiet. De andra partierna får vi mest på köpet.
Och det är kanske där avgörandet kommer att ske den 19 september. Att man väljer parti med tanke på vad man INTE vill ha. Den som sympatiserar med miljöpartiet kanske inte vill medverka till en ministerpost till vänsterpartiet. Lika lite som en centerpartist kanske vill rösta fram moderaterna.