Rörigt gaskrig bakom rökridå

Ser inte alls klart ut. Foto: Erik Abel/SCANPIX

Ser inte alls klart ut. Foto: Erik Abel/SCANPIX

Foto: ERIK ABEL / SCANPIX

Politik2009-06-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Folkbladets ledarskribent i GT Håkan Ericsson skriver att kampen mot gasledningen måste fortgå. Men han verkar vara mer intresserad av att bekämpa Centerpartiet, även om det råkar gynna Nord Stream.
I torsdags skrev Ericsson en ledare med rubriken "Centerns gas-ja".
Vid ett besök på Gotland skulle riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) ha sagt "klart ut att centern är positiv till gasledningen och att den inte utgör något miljöhot". Enligt Ericsson.

Ericsson var angelägen att limma ett impopulärt ställningstagande på Centerpartiet. Nord Streams PR-konsulter gnuggade antagligen händerna. Förvirring gör deras jobb lättare.
Staffan Danielsson talade inte alls för Centerpartiet. Det han sagt "klart ut" var hans egen ståndpunkt, som han redogör för i ett brev till Folkbladets ledarsida i går.

Sin vana trogen kommenterar Håkan Ericsson brevet samma dag för att omedelbart blanda bort fellagda kort. Ericsson tvingas i och för sig medge att Centerpartiet ännu inte tagit ställning, men hänvisar samtidigt till icke namngivna centerpartister på Gotland som minsann säger ja till gasledningen.
Varför är det så angeläget att pådyvla Centerpartiet en ståndpunkt som ännu så länge varken Centern eller Ericsson själv omfattar? Jo, i valet mellan kampen mot gasledningen och kampen mot Centern så prioriterar Ericsson Centern.

I sitt brev förfäktar Danielsson för övrigt en ståndpunkt som Nord Streams man i Sverige Lars O Grönstedt tidigare försökt hävda. Handel sprider fred. Således sprider gasledningen fred. Danielsson skriver:
"Generellt är det fredsskapande att binda ihop transportnätverk över Europa och detta stöds av EU vad gäller vägar, järnvägar, el- och gasledningar."
Men att handel oftast sprider fred betyder inte att all handel verkar stabiliserande. Nord Stream är ett exempel på motsatsen. Varför?

När jag kommenterade Grönstedts utspel i januari skrev jag:
"Jösses vad avspänt förhållandet mellan Ryssland och Ukraina är. Vilken fin grannsämja som uppstår när långa avtal ska omförhandlas.
I normalfallet är handel en positiv faktor för fred, det är sant. Men det finns undantag. Som när man gör sig strategiskt beroende av en enda leverantör av en livsnödvändig vara som energi, nämligen Ryssland. Och i synnerhet när denna leverantör lider av en egendomlig kombination av mindervärdeskomplex och storhetsvansinne.
Avspänning? Bah! Nord Stream hettar upp Östersjöområdet."

Det är fortfarande sant. Och det är fortfarande sant att Ryssland säljer billig energi till lydiga länder, medan trotsiga länder får betala mer. Gazprom agerar inte affärsmässigt. Företaget är ett utrikespolitiskt verktyg.

I en nära framtid ska kommunstyrelsen ta ställning till remissvaret om Nord Stream. Jag hoppas fortfarande att Centerpartiet och Moderaterna ska säga nej till gasledningen. Jag utgår från att de kommer att göra det.