Rökning bland unga tjejer har fördubblats sedan 2006

Politik2012-12-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

"Vem tar snacket – du eller langaren?".

Rubriken var satt till årets drogvaneundersökning i Region Gotland. Undersökningen genomförs vartannat år bland eleverna i årskurs nio. Siffrorna nedan är hämtade från denna undersökning och får betraktas som ungefärliga.

Syftet med undersökningen är att försöka ändra ungdomarnas drogvanor och informera föräldrar och andra vuxna hur läget just nu är på ön.

De vanor som togs upp i undersökningen var tobak, alkohol och narkotika. Frågeställningarna som rörde tobak var rökning, snusning och vattenpipa.

När det gäller rökningen så börjar man utan att tänka på framtiden – KOL finns inte med i bilden... Kompisarna hejar på och att sedan nikotinet är snabbt beroendeframkallande underlättar ju heller inte att sluta. Enligt undersökningen rökte cirka 22 procent av flickorna. Motsvarande siffror var 2006 12 procent. Nästan en fördubbling med andra ord. 2006 sa 32 procent av pojkarna att de rökte, i år så röker 22 procent av pojkarna, lika många som flickorna. Varför minskar rökningen bland pojkarna? Gjorde dataspelen sitt intåg 2006 eller...?

När det gäller snusningen kan vi konstatera att det är vanligare att snusa på Gotland än i övriga Sverige, att allt fler flickor snusar och att de flesta snusare också röker.

Det som blivit vanligare i Sverige på senare år är att röka vattenpipa. Jämförelsetalen börjar först 2010 och då angav 39 procent av pojkarna att de någon gång rökt vattenpipa, flickorna 37 procent. Motsvarande siffror 2012 var 35 respektive 22 procent. Är det mer coolt bland grabbarna att dela på en pipa? Hur som helst är det mindre vanligt att röka vattenpipa på Gotland än på fastlandet.

När det gäller alkohol var frågeställningen om eleverna var ”alkoholkonsumenter”. 1998 var intaget lika mellan pojkar och flickor, cirka 70 procent. 2012 var siffrorna 63 procent för flickorna och 57 procent för pojkarna. Fler flickor än pojkar säger alltså i dag att de dricker alkohol. När det gäller att få tag på alkohol är det vanligast att äldre syskon och äldre kamrater förser tonåringarna med alkohol.

Det som är mycket allvarligt i sammanhanget är att lika många av flickorna som pojkarna säger att man under det senaste året åkt med en berusad förare, hela 20 procent av de tillfrågade. En fråga: Hur ordnar du som förälder med hämtning av din tonåring sena helgkvällar?

Det är ingen hemlighet bland ungdomarna att det är relativt enkelt att komma över knark här på ön. Ungdomarna testar gränser, kamrattryck och verklighetsflykt utgör en bra mix för att pröva.

Går vi tillbaka till 1998 uppgav cirka 10 procent av de tillfrågade att de någon gång använt narkotika. 2012 var siffrorna 17 procent för pojkarna – 2010 9 procent! Flickorna som säger att de provat har sjunkit något från 1998 till 8 procent. Siffrorna talar sitt tydliga språk!

Så det självklara svaret på den inledande frågan är du – tycker jag.