Rödgröna stockholmare struntar i oss lantisar

Bromma flygplats. Fornminne i ett nytt bostadsområde om S, V och MP i Stockholm får bestämma.

Bromma flygplats. Fornminne i ett nytt bostadsområde om S, V och MP i Stockholm får bestämma.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Politik2014-10-16 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I dag går det åtta plan från Visby flygplats till Bromma. Och åtta från Bromma till Visby.

Nu har de rödgröna partier som tagit makten i Stockholm bestämt sig för att det ska vara slut med detta. Bromma ska läggas ner. Det ska inte bli några plan som landar på huvudstadens enda stadsnära flygplats. Inte från Visby. Inte från Norrland eller Skåne eller någon annan landsända heller.

Men de där åtta planen från Visby – eller planen från Sturup och Umeå – de får inte plats på Arlanda. Det finns inte tillräckligt med landningstider. De får framför allt inte plats vid de tider som är mest efterfrågade.

Och även om man någon gång i framtiden lyckas bereda plats, så finns det ju en anledning till att Stockholm har två olika flygplatser. En liten flygplats nära staden. Och en storflygplats som ligger mer än halva vägen till Uppsala.

Båda flygplatserna behövs. Även för gotlänningar. Det går inte bara åtta plan till Bromma från Visby i dag, det går åtta plan till Arlanda också.

Planen till och från Bromma transporterar Gotlands viktigaste resurs. Människor. Ingenting spelar större roll för Gotlands framtid. Kommunikationer är oerhört viktiga oavsett om det rör sig om pendling, arbetsresor, turism eller resor för att besöka släkt och vänner. Kommunikationerna till Bromma är en helt avgörande del av de förutsättningar på vilka Gotland kan bygga en bättre framtid. Utan Bromma försämras Gotlands möjligheter att locka allt från investeringar och företag, till efterfrågad arbetskraft och tillfälliga besökare.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Stockholm vill att det ska byggas bostäder på Bromma. Men det finns massor av annan byggbar mark i Stockholmsregionen. Mark som inte huserar en infrastruktur som är viktig för hela landets förbindelser med huvudstaden.

Stockholms Handelskammare har beräknat att 24 000 jobb hotas om Bromma läggs ned. Tre fjärdedelar av dessa jobb –18 000 – finns inte i Stockholm utan på de platser som i dag har flygförbindelser till Bromma. Som Gotland.

Bromma är dessutom en viktig flygplats för ambulansflyg och för transporter av transplanterbara organ. Vad en nedläggning av Bromma skulle betyda i detta sammanhang är svårt att överblicka i dag. Men transporttiderna skulle förlängas.

På Gotland har tyvärr de rödgröna partierna inte försvarat Bromma flygplats. Socialdemokraten Janica Sörestedt – i går vald till ersättare i regionstyrelsen – hävdade i insändare i GA att alla varningar för att de rödgröna skulle lägga ner Bromma flygplats var att "slå blå dunster i folks ögon". När Gotlandsflyg annonserade om hotet mot Bromma flygplats så skrev hon insändare om att det var "en direkt lögn", och att hon inte vill "resa med och stödja ett företag som använder mina pengar till att köpa annonser där de ljuger".

Hotet mot Bromma skulle inte tas på allvar. Det skulle tystas ner i valrörelsen.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet på Gotland har hållit en så låg profil i Brommafrågan att de inte alls har synts till. Ja, från Vänsterpartiet hävdades att man inte ens diskuterat frågan. Oavsett om man tror på detta eller ej, så framstår partiet inte i en god dager.

Det är inte kört för Bromma flygplats, bara för att en rödgrön majoritet i Stockholm vill lägga ner den. Det krävs ett riksdagsbeslut för att det ska ske.

Under Almedalsveckan i somras kommenterade Stefan Löfven Brommas framtid. Han ansåg då att flygplatsen ska vara kvar:

– Vi har ett avtal som gäller under lång tid och det ska gälla.

Brommas avtal löper till år 2038.

Frågan är om Stefan Löfven står kvar vid detta löfte i dag, när han ska regera med Miljöpartiet och samarbeta med Vänsterpartiet?

Det verkar tyvärr inte så.

I går vågade han inte ta ställning, utan sade till SvD bland annat:

– Jag har ingen sådan uppfattning. Om nu de lokala säger det här, så har vi sagt att vi ställer upp med en förhandlingsperson. Det är mycket komplex materia som vi måste gå igenom, och det kommer att ta tid.

Men även om Löfven sviker Bromma och landet utanför Stockholm i denna fråga, så kan han ha en majoritet mot sig i riksdagen. Jag hoppas att det är så, men det är i dagsläget svårt att veta.

Stockholms rödgröna ledning har skapat en osäkerhet som redan i dag är skadlig för Gotland och för alla andra landsändar som är beroende av Bromma flygplats.