Rödgröna skatter - slag i magen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men i viss mån talar de även om det obehagliga, hur det ska betalas. Kanske är det så att de vill ta det lite pö om pö, av oro för att svenska folket ska tycka att det är rena rama Pandoras ask när locket öppnas på den rödgröna skattekistan.
Således har vi fått veta om kilometerskatt och även om den höjda bensinskatt statsminister Fredrik Reinfeldt kallar "ett slag i magen på stora delar av Sverige".
I Sverige vet vi sedan gammalt vad röda skattehöjningar är.
Vi vet också vad gröna skattehöjningar är. Med viss hetta försvarar Reinfeldt skatten på koldioxidutsläpp, en styrande skatt som ska hjälpa oss att nå målet, en minskning av utsläppen med 40 procent till 2010, jämfört med 1990.
Han är heller inte absolut emot höjd bensinskatt. Men i båda fallen, påpekar han, ska sådana skattehöjningar växlas mot minskad inkomstskatt.
Grön skatteväxling, således, förverkligad av alliansregeringen, med hänsyn tagen till både jobben och miljön.
Även centerledaren Maud Olofsson, näringsminister, och Andreas Carlgren, miljöminister, gick på onsdagen i svaromål på den rödgröna skatteutmaningen, med Miljöpartiet som uppenbar drivkraft. Miljöpartiet hade ju egentligen velat ha bensinskatten höjd med två kronor. När Socialdemokraternas utgångsbud var 15 öre förstår man att det funnits en viss spänning under förhandlingarna om en kompromiss.
På bara ett par dagar har de rödgröna gått till skattepolitisk attack mot de delar av landet där Socialdemokraterna av gamla stammen, de som tycker att industri är bra, är som starkast. Först kom kilometerskatten, avsedd att slå mot tunga landsvägstransporter. Sossar i norr hov upp ett nödrop. De tvivlar på att skatten kan differentieras, så som utlovats, och att det därför vore bäst att slänga förslaget (och tänkta fyra miljarder i skatteintäkter) i papperskorgen. Miljöpartiet bryr sig förstås inte på allvar. Väljarna i deras högborg på Södermalm i Stockholm är ju inte särskilt beroende av långtradare.
Höjd bensinskatt har en tydlig fördelningspolitisk profil. Den drabbar företagare och barnfamiljer, i synnerhet i glesbygd. Det utlovas höjt reseavdrag som kompensation - men vad är då den miljömässiga meningen? Det är bättre är att beskatta utsläpp än människor med beskedliga inkomster och lastbilar - som är dubbelt viktiga för Sveriges ekonomi, de både körs och tillverkas här.
Rött är rött och grönt är grönt och rödgrönt - det är dåligt det, för Sveriges jobb och miljö.