Rödgrön röra suddig i kanten
Suddigt styre.Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Så hur ska Gotland styras? Och vart?
Jag vet inte. Avsiktsförklaringen innehåller väldigt många behjärtansvärda mål, men medlen har i många fall utelämnats eller inte definierats speciellt väl. De ska "slå vakt", "tillföra nödvändiga resurser", "stärka", "ge rimliga möjligheter", "satsa på", "verka för" och så vidare och så vidare och så vidare. Men HUR de vill åstadkomma detta och VAR pengarna ska komma ifrån, det får vi inte veta.
Men nog ter det sig som om den nya kommunledningen kommer att sudda på gränsen mellan kommunalt och privat. En gräns som redan är för svår att skönja i det gotländska samhället.
De rödgröna vill bland annat pröva att investera i kommunalägd vindkraft. Stefaan De Maecker (MP) menade att det skulle ge kommunen grönare el, och det kunde visa sig vara "en bra affär".
Jaha, så gotlänningarnas skattemedel - uttaxerade för vård, skola och omsorg - ska användas som riskkapital av kommunpolitiker och tjänstemän. Kommunen ska bli entreprenör i energibranschen.
Om politikerna tror att mer vindkraft vore bra för Gotland så finns det andra sätt att arbete. Som att försöka bereda vägen för dem som är beredda att riskera sina egna pengar i sådana investeringar.
Kommunen ska inte ge sig in som aktör på marknaden. Vem kommer i så fall att tro att kommunen, i sin myndighetsutövning, förmår behandla olika vindprojekt med objektivitet. Företagande ska lämnas åt företagen.
De rödgröna öppnar också för möjligheten att använda kommunal borgen som ett sätt att få fart på bostadsbyggandet. Hyresrätter är favoritformen. Men vilken typ av projekt kan komma ifråga? Vilka är de byggprojekt som aldrig skulle bli av om kommunen inte gick i borgen? Jag är ju rädd att skattebetalarna får gå in och subventionera byggen som skulle ha kommit till i alla fall.
På en punkt är de rödgröna tydliga. De ska ta fram ett förslag om att göra hällarna söder om Visby till ett kommunalt naturreservat.
När Visby pressas in i den tvångströjan blir det mycket svårare för staden, och därmed för Gotland, att växa.