Rödgrön rättvisa står mot de borgerligas ökade klyftor

Det är enklare att ro ett välordnat liv i hamn när man har rejäla åror (god hälsa och pengar på banken) jämfört med slitna åror och trytande ork. Jag vill leva i ett samhälle där vi alla ror så gott vi kan, med gemensamt finansierade åror. Vi har råd att ta hand om varandra!

Det är enklare att ro ett välordnat liv i hamn när man har rejäla åror (god hälsa och pengar på banken) jämfört med slitna åror och trytande ork. Jag vill leva i ett samhälle där vi alla ror så gott vi kan, med gemensamt finansierade åror. Vi har råd att ta hand om varandra!

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Politik2010-08-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I GT den 20 augusti börjar en TT-artikel om Ikea-katalogen med ingressen "Socialdemokraterna byggde folkhemmet - Ikea möblerade det". Jag skriver med glädje under bådadera påståenden.
Idag är emellertid begreppet folkhem ett begrepp som allsköns obskyra sammanslutningar försöker sig på att norpa, men faktum kvarstår. Det som socialdemokraterna byggde under 1900-talet är rent storartat, inte minst sett till den betydelse folkhemsbygget hade för jämlikhetstanken.

Inga styvbarn eller kelgrisar
Att komma ihåg Per Albin Hanssons tal om det goda hemmet, som vare sig har styvbarn eller kelgrisar, känns dessutom extra viktigt idag, när segregationsminister Nyamko Sabuni (Fp) vill inrätta en andrahandsarbetsmarknad för flyktingar, vilket rimmar så osedvanligt illa med allt vad jag håller för riktigt i en demokrati, där alla är lika värda.
Å andra sidan bör jag kanske inte bli förvånad över Sabunis utspel. Det är egentligen bara ett förslag av många, som lanserats av borgerligheten de senaste fyra åren, i akt och mening att bryta ned den sammanhållning och den folkhemstanke som trots allt överlevt genom decennier. Genom att tilltala egoismen hos oss medborgare, och genom att resa murar mellan grupper (sjuka mot friska, arbetslösa mot förvärvsarbetande, storstad mot glesbygd) dopar man den svenska väljarkåren med budskap som går ut på att var och en nog klarar sig bättre själv.
Vad gör den som inte klarar sig själv? Det är bara att gilla läget.
Det finns ett engelskt ordspråk som lyder: "var och en ror med de åror man har" och det kan mycket väl vara borgerlighetens övergripande devis eftersom man inte verkar ha någon som helst ambition att utjämna skillnader mellan människor - var man för sig själv - utan tvärtom förstärker gränsen mellan rik och fattig, lågutbildad och högutbildad.

Vi lever i ett klassamhälle
Och visst är det enklare att ro ett välordnat liv i hamn när man har rejäla åror (god hälsa och pengar på banken) jämfört med slitna åror och trytande ork? Jag vill leva i ett samhälle där vi alla ror så gott vi kan, med gemensamt finansierade åror. Vi har råd att ta hand om varandra! Vi lever i ett klassamhälle, där klyftorna dessutom ökat kraftigt de senaste fyra åren. Där ditt ursprung spelar allt större roll och där du inte kan ta allas lika rätt för given. Fyra år till med borgerlig regering skulle innebära slutet för hela det folkhemsbygge Per Albin Hansson påbörjade (och som Mona Sahlin med bred uppbackning är beredd att fortsätta).

Ett hem för alla
Valet den 19 september är verkligen ett ödesval, där rödgrön rättvisa står mot ökade klyftor, där jämlikheten utmanar den ojämlikhet som uppstår genom segregering och orättvisa skattelättnader. Vårt samhälle kan vara ett hem för alla, utan kelgrisar och styvbarn, men för det krävs en rödgrön regering.