Rödgrön koalitionsregering i Norge
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
- Vi har en ny regering inom räckhåll, jublade mannen som med stor sannolikhet är Norges näste statsminister, Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg, när han talade inför jublande anhängare i Oslo Folkets hus.
87 mandat för vänsterblocket mot 81 mandat för högerblocket. Den kristdemokratiska partiledaren och hittillsvarande statsministern Kjell Magne Bondevik gjorde ett katastrofval och slutar nu helt med politik.
De två valsegrarna, Jens Stoltenberg och hans arbeiderparti med en runt 32 procent av rösterna och högerpopulisten Carl I Hagen och hans fremskrittsparti med runt 20 procent av rösterna och nu största parti på högersidan jublar.
Högerpopulistiska Hagen
I mångt och mycket var valresultatet resultatet av de "otillfredsställda förväntningarnas missnöje" (Tage Erlander-uttryck), vilket bar fram arbeiderpartiet och högerpopulisten Carl I Hagens parti till stora valframgångar på den borgerliga regeringskoalitionens bekostnad.
Även om Norge inte flödar av mjölk och honung så flödar det dock av olja och naturgas.
Det har gjort landet rikt, mycket rikt. Fast oljepengarna hanteras för sparsamt och vården, skolan och äldreomsorgen har inte fått de resurstillskott som de borde, menade de norska väljarna. Därför bar de nu fram Jens Stoltenberg och arbeiderpartiet, liksom högerpopulisten Carl I Hagen (och hans löfte om lägre bensinpriser), till stora valframgångar i 2005 års stortingsval.
Enligt högerpopulistiska fremskrittspartiets ledare Carl I Hagen är bensinen för dyr i oljelandet Norge och bör inte kosta mer än åtta kronor litern genom att bensinskatten sänks.
Det löftet i kombination med löftet om bättre offentlig välfärd och sänkta skatter blev Hagens vinnande valbudskap och gav hans högerpopulistiska parti en sexprocentig ökning, från drygt 14 procent till nästan 20 procent.
Stoltenberg storsegrare
Nu är Hagens fremskrittsparti Norges största borgerliga parti, klart större än höyre (nu med runt 15 procent i väljarstöd), som i likhet med statsminister Kjell Magne Bondeviks kristdemokratiska parti (nu med runt sju procent i väljarstöd) nu tappade stort och båda gjort ett katastrofval.
Den andra stora valsegraren är Jens Stoltenberg och hans socialdemokrater. Nu är man åter ett parti på några och trettio procent efter en uppgång på åtta procent jämfört med katastrofvalet år 2001.
Tillsammans med sina stödpartier socialistiskt venstre (SV med runt åtta procent i väljarstöd)och senterpartiet (med ungefär lika mycket i väljarstöd) har vänsterblocket nu 87 mandat mot 81 mandat för högerblocket i det nyvalda stortinget.
Rödgrön seger
Det räcker för att bilda en Jens Stoltenberg-ledd rödgrön koalitionsregering i Norge.
I mitten av oktober tillträder Jens Stoltenberg och hans arbeiderparti för första gången i en regering där också två andra partier - SV och senterpartiet - ingår.
En intressant tid stundar i vårt grannland på andra sidan kölen.