Rita kartan efter behoven

Politik2007-06-15 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är inte så lätt att begripa politiskt finlir. Sverige har en fyrpartiregering som har majoritet i riksdagen. Men ibland tycker dessa fyra dock olika. Då skickar man fram en riksdagsledamot eller ännu oftare partisekreteraren för att "testa" åsikten - dels på medborgarna och dels på de övriga regeringsvännerna.
I veckan hände det igen. Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann meddelade på Dagens Nyheters debattsida att den moderata partistyrelsen ämnar föreslå att partiet motsätter sig Ansvarskommitténs slutsatser om storregioner.
Detta har olika betydelse i sak respektive praktisk politik. Men vi börjar i sakfrågan.

Beskattningsrätt
Storregioner är, precis som Schlingmann skriver, en statisk lösning som kanske inte lämpar sig för hela landet. Den stora invändningen är, enligt debattartikeln, beskattningsnivån - alltså att regionerna ska få överta landstingens beskattningsrätt.
Men det är ett märkligt resonemang - för senare i artikeln menar han att regeringen just nu måste koncentrera sig på att skapa jobb och välfärd då regeringen valdes för detta.
Visst, men landstingen har beskattningsrätt i dag också - oavsett om de är regioner som testplatserna Skåne och Västra Götaland eller landsting som de andra. Så för att ändra detta måste det rattas i systemen i alla fall, vilket kommer att ta kraft från regeringens jobbskapande. Moderaterna verkar fullständigt ha hakat upp sig på att jobb måste nämnas i varje utspel. Och nu använder man det som ursäkt för att slippa ta tag i stora reformer.

Larmrapporter
En annan berättigad invändning som Per Schlingmann har i debattartikeln är sjukvården. Det kommer nästan dagligen larmrapporter om olika landstings varierande förmåga att ta hand om patienter. Samordning och likabehandling tycks brista. Självfallet är det så att sjukvårdens förutsättningar aldrig kommer att vara helt likvärdig för en storstadsbo och en glesbygdsbo - men målet måste vara så stor likvärdighet som det bara går.
Det viktigaste för medborgaren är inte hur man ritar kartan över regioner utan vad man fyller dem med. Kollektivtrafik är bra att lösa regionalt. Sjukvård kanske är mindre bra. För så länge man finansierar vården med en påse pengar och sjukskrivningen med en annan så lönar det sig för vårdgivaren att låta patienten vänta på vård.

Finlirsutspel
I praktisk politik kommer förmodligen moderaternas utspel att leda till att Ansvarskommitténs förslag inte kommer att genomföras. Det beror dock på hur alliansbröderna reagerar på detta. Men med tanke på med hur lite entusiasm förslaget från Ansvarskommittén mottagits så får man nog säga att planerna på att rita om dagens 21 län till mellan sex och nio regioner inte är särdeles realistiska.
En ansvarsfull utredning om regioner skulle kanske ha börjat i andra änden - undersöka vad man vill på regional nivå innan man börjar utreda centralt. Men det kanske kommer - i nästa finlirsutspel på Dagens Nyheters debattsida.