■ ■ ■ Vatten är en grundförutsättning för allt liv och för oss är det en självklarhet att ha i stort sett obegränsad tillgång till friskt dricksvatten. Så är det dock inte i många andra länder, där bristen på just vatten är en viktig fråga. Tyvärr finns det en del orosmoln, för enligt Livsmedelsverket finns vatten som inte uppfyller kraven på dricksvatten.
En del av problemen består av att det i vattnet med jämna mellanrum dyker upp rester av bekämpningsmedel.
Många gånger handlar det om små mängder, men bara vetskapen om att det finns, gör ju att osäkerheten ökar för hur rent vårt dricksvatten egentligen är. Och osäkerheten om vad detta innebär på lång sikt är stor.
■ ■ ■ Eftersom det är i lantbruket som det mesta av bekämpningsmedlen används är det bra att just lantbrukets organisationer och företag intagit en positiv hållning för att lösa problemet.
Därför är det närmast ofattbart hur det stora gotländska grönsaksföretaget Ryftes kunde slarva så uppenbart med sin kemikaliehantering. Åtal är väckt, men ingen är dömd förrän dom fallit.
Men nog känns åtalspunkterna mycket starka. Ett slarv som inte bara skadar Ryftes varumärke, utan också hela varumärket Gotland.
■ ■ ■ Synd är det också att lantbrukets organisationer gärna lägger lite dimridåer genom att förespråka närproducerat före ekologiskt. Visst är det bra med närproducerat och kortare transportsträckor, men vad som egentligen är närproducerat är inte definierat och alltså lite svävande. Många forskare är eniga om att det viktigaste inte är var en vara är producerad utan hur.
Bäst hade det naturligtvis varit om hela jordbruksnäringen bedrevs kemikaliefritt och ekologiskt, men det målet känns väldigt avlägset. För som sagt, ingen vet vilka långsiktiga hälsokonsekvenser dricksvatten med rester av bekämpningsmedel har för människor, djur och natur.