Rikstrafikens båt dömd att sjunka

Nytt försök med enhamnsalternativet.Foto: SCANPIX

Nytt försök med enhamnsalternativet.Foto: SCANPIX

Foto: Pressens Bild

Politik2009-11-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Rikstrafiken försöker sjösätta en gammal feltänkt idé. Det kommer att gå som för det felkonstruerade regalskeppet Vasa. Blubb, blubb, blubb.
Det är enhamnsalternativet som är aktuellt nu igen. Då skulle det bara gå färjor mellan Gotland och exempelvis Oxelösund. En sådan förändring har varit aktuell vid flera tidigare tillfällen. Men den har aldrig realiserats. Av goda skäl.

Jag är egentligen inte orolig för att enhamnsalternativet nu kan bli verklighet. Konsekvenserna är för orimliga. Proteststormen skulle bli för stark.

Men enhamnalternativet ställer till skada ändå. Den feltänkta idén drar en bit av Gotlands framtid med sig ner i djupet. Plötsligt framstår förbindelserna med fastlandet som osäkra.
Det påverkar företag som är beroende av en fungerande logistik för transporter av både varor och människor.
Det påverkar människor som nu måste fråga sig om det verkligen är en god idé att flytta till Gotland.
Det påverkar gotlänningar som måste vara säkra på att de kan driva sina verksamheter från ön.
Alla som vill satsa på en framtid på Gotland får en extra anledning att fundera över om det verkligen är klokt och genomförbart.

Ingen annan region i Sverige lever under betingelsen att ett statligt verk kan få för sig att radikalt förändra förutsättningarna för förbindelserna med omvärlden. Infrastrukturen, vägarna och järnvägarna, ligger där den ligger. Invånarna i exempelvis Kalmar behöver inte oroa sig över att Vägverket plötsligt ska få för sig att bryta upp vägarna mot norr och söder och leda all trafik från Kalmar via Växjö.
Rikstrafiken borde förstå att all osäkerhet kring framtida färjeförbindelser skadar Gotland. Det finns inte utrymme för att aktualisera försämringar. Dagens nivå för färjetrafiken är och ska förbli en miniminivå. Förändringar måste vara förbättringar.