Riksbanken sänker ränta och ringtryck

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Politik2008-12-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Regeringen är satt under hård press att presentera nya "åtgärder" för att få fart på ekonomin och rädda krisdrabbade företag. Till de mer oresonliga kraven hör att helt eller delvis förstatliga biltillverkarna Saab och Volvo PV. Det vill inte regeringen, klokt nog. Läste i går om hur Saab inte redovisat en vinst på 13 år. Illröda siffror sedan 1995. Och då var vinsten fem miljoner kronor, vilket inte är imponerande av ett storföretag.
Socialdemokraternas starke man i Göteborg Göran Johansson tog i så att han höll på att spricka i en debattartikel på debattsajten Newsmill. Regeringens ovilja att investera tungt i fordonsindustrin skulle bero på att regeringen vill straffa göteborgarna för att flesta av dem röstar på vänsterpartierna. Det är läge för Johansson att fylla på lite kylarvätska. Motorn kokar.

Vilka problem skulle statligt ägande lösa för exempelvis Saab? Bristen på pengar, kanske. Tillfälligt. Men företaget är ju i dag rena efterbrännkammaren för pengar. Är det verkligen bra att börja skyffla in skattebetalarnas pengar på brasan? Vilka förändringar skulle statligt ägande kunna innebära, så att Saab slutar generera gigantiska förluster? Jag hoppas verkligen att Saab överlever. Och jag hoppas Saab överlever som mer än ett varumärke på en förklädd Opel, till exempel. Men jag tror lösningen ligger i en ny ägare som har än bättre idé än amerikanska GM om hur Saab skall förvaltas och utvecklas. Och den nya ägaren är inte Anders Borg. Och tyvärr, bilindustri är kanske inte längre bästa sättet att få avkastning på svenskt kunnande och svensk ingenjörskonst. Biltillverkarna är många, konkurrensen knivskarp och livsbetingelserna är inte ens goda i högkonjunktur för små aktörer med en liten hemmamarknad.

Apropå Borg så borde han skicka ett tackbrev till Stefan Ingves, chef för den oberoende Riksbanken. Oberoende, men lyhörd. När Riksbanken kraftigt sänkte reporäntan med 1,75 procent så blev det liksom ett svar på en fråga som många egentligen ställt till Anders Borg. När kommer nya konjunkturstimulerande åtgärder?
Tveklöst stimulerar räntesänkningen ekonomin. Bolåneräntorna går ner. Med hur mycket återstår att se. Kronan faller. Det stärker de svenska exportföretagens konkurrenskraft. Å andra sidan blir våra pengar mindre värda. Utlandsresor blir dyrare, liksom importvaror. Så oavsett om konjunkturpolitiken kommer från finansdepartementet eller Riksbanken så har den ett pris. Men jag föredrar lägre boräntor framför en förstatligad fordonsindustri.